ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България ще публикуват утре предложенията си за промяна на цените за разпределение и снабдяване с електроенергия.

Предложението ще е за 10.5% средно увеличение на цените на електроенергията (общо цена за снабдяване и за разпределение), което означава увеличение с 0,014 лв. на КВтч без ДДС.

Новите цени трябва да бъдат разгледани от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и да влязат в сила от 1 юли тази година.

Пирпомняме, по-рано днес стана ясно, че другата голяма електроразпределитена компания в страната - EVN, която покрива източна е северна България - също ще поиска увеличение на цената на тока от 10%.

Предложенията за увеличение на цените на електроенергията са пряко свързани с реалните разходи за изпълнение на задълженията ни по лицензия, необходимостта от нови инвестиции за модернизация на електроразпределителната инфраструктура и компенсиране на увеличението на цените за закупуване на електроенергия от когенерационни централи.

Докато бе създаван този текст, в редакцията на News.bg четири пъти спира тока. На телефоните на компанията отговаряха само, че техни екипи работят.  

В поисканото увеличение е отразена и инфлацията, посочват от компанията.

В предложението на ЧЕЗ са калкулирани 90 милиона лева за инвестиции в инфраструктура, което е близо 27% повече в сравнение със заложените от ДКЕВР 71 милиона лева годишно.

В искането на ЧЕЗ Електро България за нови цени на електроенергията са отразени и по-високите цени за когенерация, които ДКЕВР прие в края на 2008 г. От нарастването им ЧЕЗ Електро България ще загуби 6,6 млн. лв само за първото полугодие на 2009 г.

„ЧЕЗ настоява за цени, които да покриват направените от нас разходи и да ни дават възможност да инвестираме достатъчно средства в мрежата.

Очакваме, че няма да се повтори ситуацията от миналата година, когато от общото увеличение от 14% само 1% остана в ЧЕЗ", посочват още отелектроразпределителя.

От компанията уверяват още, че дори и в условията на разрастващата се икономическа криза ЧЕЗ Разпределение България АД ще продължи да развива електроразпределителната мрежа, подобрява качеството на разпределителната услуга и поставя в центъра на своята дейност удоволетвореността на клиентите.

Също утре Е.ОН България ще поиска официално 10% увеличение на електроенергията за крайните потребители.

Това според компанията е „искане за разумно увеличение на цените на електроенергията на фона на глобалната икономическа криза".
Поисканото увеличение се налага, за да се отчетат повишените цени по веригата от производителя до крайния клиент, както и поскъпването на материалите на световния и български пазар.

За битовите клиенти предложеното увеличение на цената на електроенергията е 0,15273 лв./кВТч.

Предложеното увеличение в цената за битови клиенти ще доведе до средно увеличение на месечната сметка за електроенергия на домакинство с 3,17 лева, което е 0,6 % от средната месечна заплата в България.

Ако клиентите на компанията следват съветите за енергийна ефективност и не оставят електроуредите си включени в режим на готовност, биха могли да спестят два пъти повече средства в сравнение с предложеното увеличение в рамките на една година, съветват от компанията.

От Е.ОН България напомнят също, че между 2005 и 2008 година цената за електрическа енергия се е увеличила с почти 46%, докато в същото време цената за продажба и разпределение на Е.ОН България се е увеличила само с 6%.

През 2007 г. за Е.ОН България нямаше никакво увеличение на цената.

През 2008 г. увеличението в полза на компанията бе едва 1%. И през двете години ДКЕВР не отчете тогава действащата инфлация, която безспорно оказва влияние върху финансовите ресурси на компанията.

Това вече не е приемливо за компанията, тъй като са й необходими ресурси за инвестиции за модернизация на електроразпределителната мрежа.