През първото тримесечие на 2022 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 9.6% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Ръст се наблюдава при всички дейности, като той е най-голям при "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - със 17.8%, и "Сухопътен транспорт" - със 7.3%.

През първото тримесечие на 2022 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор "Транспорт, складиране и пощи" е с 26.8% над равнището на същото тримесечие на 2021 година. Съществен ръст е регистриран при "Въздушен транспорт" - с 52.8%, и "Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 46.4%.

Снимка 575257

Източник: НСИ

При други бизнес услуги най-голям ръст спрямо предходното тримесечие е отчетен при "Други професионални дейности" - с 15.7%, и "Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" - с 13.3%, докато най-голямо намаление се наблюдава при "Дейности по почистване" - с 5.6%, и "Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението" - с 4.8%.

Припомняме, че миналата седмица превозвачите и служителите в столичния градски транспорт излязоха на протест. Те настояват за премахване на биодобавката в горивата, премахването на акциза, одит на тол системата и разширение на обхвата на субсидираните превози.

Превозвачите излизат на протест

Превозвачите излизат на протест

Градски транспорт, таксиметрови шофьори и автомобилни превозвачи се включват в демоннстрациите