Протест на работещите в столичния градски транспорт блокира ключови кръстовища в София. Причината - заради 55 милиона лева неразплатени задължения към контрагенти на трите дружества, съставящи столичния градски транспорт ("Електротранспорт", "Автотранспорт" и "Метрополитен") има реален риск работещите там да не получат заплатите си в бъдеще или плащанията да бъдат забавени.

Протестиращите започнаха да се събират още от 7:30 часа на три ключови точки - "Лъвов мост", "Сточна гара" и "Петте кьошета".

След 8 часа блокираха тези три кръстовища, а след 9:30 се отправиха на шествие към Министерството на финансите, а последствие към Министерския съвет, където блокираха булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" до малко преди 13:00. След това тръгнаха към Министерството на финансите.

Превозвачи демонстрираха протестна готовност в цялата страна
Обновена

Превозвачи демонстрираха протестна готовност в цялата страна

Полицията спря блокада на пътя преди ГКПП "Кулата"

"Затворихме само три кръстовища. Имаше много манипулации в последните дни, че искаме да попречим на децата да отидат на зрелостните си изпити. Нашите членове настояваха да започнем още в 7:00. Започнахме в 8:05 часа, за да дадем възможност на всеки вече да е в класната стая. Много манипулации, много внушения чухме", каза Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

Спешна нужда има държавата да помогне на столицата за справяне с кризата в градския транспорт, настоя вчера кметът Йорданка Фандъкова.

От "Московска" 33 посочват причините за създалата се лоша финансова ситуация в ковид кризата, която доведе до рязък спад на пътниците, както и скокът на метана от последните месеци, тъй като основната част от автобусите ползват именно това гориво. Поскъпването на цената на тока удря силно и метрото, както и тролеите и трамваите.

За държавна помощ към столичния транспорт с актуализацията на бюджета настоя и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Водим този разговор от началото на годината, тогава отговорът на г-н Асен Василев бе, че ресурсът в Столична община не се управлява ефективно. Тогава той заяви, че ще бъде проведен одит, анализ на финансовото състояние на дружествата и така отпуснатият към момента бюджет ще бъде достатъчен. Очевидно от януари досега не му бе достатъчно времето, за да започне провеждането на този одит и анализ. Това показва, че това е само претекст, за да не се отпуснат субсидии към градския транспорт. Иначе досега да бяха обърнали Столична община нагоре с краката. Такова нещо не се забелязва", каза представителят на КТ "Подкрепа".

Протестиращите готвят нови демонстрации и блокиране на кръстовища, но доста по-мащабни, ако исканията им не бъдат чути.