Следващата сряда служебният транспортен министър Христо Алексиев ще внесе решение за отмяна на концесията на летище "София".

В отговор на въпрос на News.bg след заседанието на Министерския съвет, Алексиев обясни, че подготовката на цялата документация отнема техническо време. Той поясни, че е необходима финансова обосновка.

Припомняме, че миналата седмица Христо Алексиев обяви, че иска концесията на летище "София" да бъде спряна. Той е категоричен, че тя не защитава обществения интерес и ще доведе до отлив на пътници и поскъпване на летищните такси. Според Алексиев подготвителните действия не са извършени по адекватен начин.

Служебният министър спира концесията на летище "София"

Служебният министър спира концесията на летище "София"

Държавният интерес може да бъде защитен по-добре

Транспортният министър и днес застана зад решението си, че концесията не трябва да се случва по начина, по който я подготви предишният кабинет.

Той отново подчерта, че има план за спасяването на БДЖ и дружеството не трябва да се спасява за сметка на друг сектор. Преговаря се с облигационерите на БДЖ. Убеден съм, че там може да се постигне успех, категоричен е Христо Алексиев.

Той подчерта, че пътниците на БДЖ трябва да са спокойни, че превозвачът няма да фалира. От 75% изпълнение на графика, той е повишен на 93%. Закъснението от 2500 минути, което Алексиев е заварил, сега е 680. Там се работи в правилна посока, подчерта Алексиев.

БДЖ не може да чака концесията на летището

БДЖ не може да чака концесията на летището

Критичната ситуация призна служебният министър на транспорта Христо Алексиев

Намалено е и прекрачването на пътници с автобуси по отделните трасета на БДЖ. Бяха платени 1 300 000 лева точно за транспортиране с автобуси. За тази година ще бъдат платени в пъти по-малко средства, каза още транспортният министър.