"Поведението, което от българска страна виждахме и виждаме по тези проекти не е на един равнопоставен партньор, който търси интереса си и приема условията, само ако те отговарят на него".

Това заяви за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" бившият министър на икономиката и туризма Трайчо Трайков.

Европейската комисия, дирекцията за конкурентоспособност, констатира, че в продължение на години България е надплатила милиарди долари или евро на "Газпром". Зависи от нас да си ги поискаме", призова той.

Така той коментира последното развитие по проектите АЕЦ "Белене" и "Южен поток". 

Според него, пренебрежителните коментари в руските медии са очаквани.

Правителството да започва преговори с Газпром, настоява шефът на КЕВР

Правителството да започва преговори с Газпром, настоява шефът на КЕВР

ЕК даде зелена светлина за преговори

Като неуместни определи той благодарностите, извиненията и молбите на премиера Бойко Борисов по време на срещата му с руския президент Владимир Путин.

"За "Белене" благодарни и щастливи трябва да са от руския строител, който ще получи приходи от още милиарди. За "Южен поток", ако някой трябва да се извинява, това е руският президент, който със собствената си уста изрече думите "Прекратяваме Южен поток". Причината беше, разбира се, това, че България в крайна сметка прояви здрав разум и не посмя да продължи да нарушава европейските правила на свободния пазар, за което беше започнала наказателна процедура срещу нея"., каза той. 

 

"Нямаше вероятност България да остане без доставки на руски газ. Що се отнася до транзита, там всичко е въпрос на икономика и пазарни отношения. Руските партньори се опитваха по такъв начин да поставят нещата, че България да има много съмнителна икономическа полза, а по-скоро - да има загуба. "Газпром" преговаряше поотделно с всяка страна по трасето на Южен поток, криеше се какво се договаря с останалите, поотделно се извиваха ръцете. На всичкото отгоре се искаше страните, през които минават газопровода, да поемат негативите от неспазването на европейските правила, каза още той.

"Ние сме страната, която е дала на Русия и религия, и азбука, ако щете - и държавност. Хайде малко повече самочувствие! Дори в икономически план не сме малки. Ние сме част - не "партньор на", а "част от" - най-мощния икономически блок в Света - ЕС. Ако използваме лостовете, които ни дава това членство, резултатите може да се забележително добри за тези, които искат да ги постигнат".

Вчера украинската газова компания е спечелила арбитраж срещу "Газпром" и в резултат от компанията са решили да раздадат по един милион премия на всеки, допринесъл за това, припомни още Трайков