Председателят на КЕВР Иван Иванов призова българското правителство възможно най-скоро и бързо да започне преговори с "Газпром" в съответствие със зелената светлина дадена от ЕК на 8-те страни, поставени до този момент в неравноправно положение.

С решението си ЕК заявява, че от влизането му в сила, 8-те страни (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия) са в правото си за поискат и да започнат преговори с "Газпром", обясни Иванов и заяви, че очаква и настоява българската страна да реагира възможно най-скоро.

Петкова обсъжда с шефа на Газпром разширяване на газовата инфраструктура у нас

Петкова обсъжда с шефа на Газпром разширяване на газовата инфраструктура у нас

Теменужка Петкова и Алексей Милер обсъдиха 40-годишното сътрудничество

Призива си шефът на КЕВР отправи и в контекста на очакваното повишение на цените на електроенергията и топлоенергията, както и очакваното искане на "Булгаргаз" за драстично увеличение на природния газ с 16%.

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

ЕК налага на Газпром конкурентни цени в Централна и Източна Европа

Становището на Комисията е, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС

Цената на електроенергията за бита скача с 1,89%, стана ясно след проведено обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Повишаването на крайната цена е в пъти по-ниска от поисканата от трите електроразпределителни дружества.
За абонатите на ЧЕЗ увеличението ще е с 1,7%, за тези на ЕВН - 1,8%, а за клиентите на "Енерго Про" с 2,6%.

Рестрикциите на КЕВР водят до по-голям скок в цените на тока, смята проф. Тасев

Рестрикциите на КЕВР водят до по-голям скок в цените на тока, смята проф. Тасев

Според Явор Куюмджиев, КЕВР трябва да се съобрази с пазара, с всички играчи, не само с ЕРП-тата

Припомняме, че "ЧЕЗ Електро България" поиска увеличение на нощната тарифа с 51% за киловатчас и на дневната - с 5%. От ЕВН поискаха увеличение на дневната тарифа с 6.19%, а на нощната с 21.6%. "Енерго-про" поска 1.69% за дневната тарифа и 2.95% за нощната.

КЕВР: Може да поскъпнат газът, парното, топлата вода и тока

КЕВР: Може да поскъпнат газът, парното, топлата вода и тока

Иван Иванов защитава поскъпването, ако цените на петрола продължат да растат

Комисията продължава да провежда консервативна политика по отношение на цените на електрическата и топлинната енергия, увери шефът на КЕВР Иван Иванов. По думите му така комисията не допуска сериозно увеличение на цените. Окончателното решение за скока в цените ще бъде взето в края на юни месец.

Според внесените искания на топлофикациите в Комисията за енергийно и водно регулиране най-голямо поскъпване е поискала бургаската топлофикация - 9,06%, Топлофикация Плевен - 6,12%, Топлофикация Перник иска - 4,16%, а тези в Русе и Сливен - над 3%. За София предлаганото поскъпване е с около 1,5%.

В настоящото увеличение не се отразява предстоящото и очаквано искане от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа с 16 на сто. Окончателните цени ще станат ясни в края на юни.

"Единственият фактор, който към този момент не можем да отчетем, това е цената на природния газ, защото едва на 11-ти юни "Булгаргаз" ще представи своето заявление за цените на природния газ. Иванов увери, че и това заявление ще бъде разгледано много сериозно.

Иванов отказа да спекулира с прогнози за процента увеличение на цената на природния газ. Той призна, че като суровина, външна за страната ни, тя идва с фиксирана на границата цена.
"Когато тя се промени, ние сме длъжни да я отразим", обясни Иван Иванов и допълни коментира си с предупреждението, че цената на суровия петрол продължава да е висока на международния пазар.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

Увеличението на цената на природния газ ще има отражение преди всичко върху бизнес потребителите, като домакинствата няма да го усетят, тъй като лятото имат малко потребление, е мнението на Иван Иванов. Той посочи, че ако има искане за по-високи цени, ще се провери заявката и ако има резерви, тя ще се коригира.