Цената на газа за крайния потребител е 570 лв. за 1000 куб. м. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайко Трайков на разширено заседание на Съвета за икономически растеж (СИР).

Министърът уточни, че „Булгаргаз" продава синьото гориво с 1,5 % надценка, а газоразпределителните дружества- с 50 % надценка. Според Трайков високата цена и големият проблем са именно там - в газоразпределителите, съобщава БНР.

Той също потвърди думите на премиера Борисов, че ще се иска анализ от ДКЕВР защо газоразпределителните дружества продават газ на домакинствата на толкова високи цени.

Министърът смята, че ако има директен договор между „Булгаргаз" и „Газпром", това ще доведе до облекчение за крайния потребител.

От своя страна председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че ако на входа „Газпром" намали цената на природния газ, това веднага ще се усети от потребителите.

ДКЕВР регулира цената, по която „Булгаргаз" продава синьо гориво в качеството му на обществен доставчик по съществуващи договори.
По думите му това, което ДКЕВР добавя, са разходите за пренос, за разпределение, които са също регулирани цени.

На въпрос - доколко можем да правим сравнения за цената на газа в други страни, където също доставчик е руската компания „Газпром", Семерджиев отговори, че такива сравнения могат да се правят само на едро по дългосрочни договори иначе всичко останало е специфично по елементи във всяка държава.