подкрепаЛидерът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев коментира в ефира на БНТ хода на преговорите между синдикати, работодатели и правителство за размера на осигуровките. Той подчерта, че профсъюзите няма да отстъпят от позицията си за поне 2% увеличение.

По думите на Тренчев, идеята за 3% не е на синдикатите, а на управляващите.

Премиерът Борисов е направил предложението след консултация със заместник-министъра на финансите Владислав Горанов.

Тренчев подчерта, че от КТ „Подкрепа" са искали единствено връщане на старите нива на осигуровките, които бяха намалени с 2% в началото на тази година.

В бюджета за 2011 г. са заложени 3,6% ръст, но вдигането на осигуровките даже с 2% вече изяжда от този ръст.
                Още...

Според синдикалния лидер, вицепремиерът Симеон Дянков е направил грешка с това намаление и сега не иска да си признае.

Константин Тренчев напомни, че противниците на високите осигуровки вече не казват откъде другаде могат да се намерят пари за пенсионната система.

Първоначално предлаганото от тях вдигане на стажа за пенсия, според Тренчев, би имало много по-малък икономически ефект.

Синдикалистът подчерта, че е нужно да се поставят ясни цели пред пенсионната реформа, като размерът на вноската, стажът и възрастта са само нейни компоненти.

Константин Тренчев подчерта, че примерите с други държави в ЕС не са подходящи, тъй като у нас вноската е най-ниска в съюза, а вдигането на стажа в Европа се прави много по-плавно от предложеното тук.

Лидерът на „Подкрепа" изрази мнение, че самоцелното намаляване на данъчната тежест не е достатъчно, за да се привлекат чуждестранни инвеститори в България. Според него, по-важно е да се осигури сигурност и предвидимост за бизнеса, тъй като много инвеститори „са си тръгнали втрещени".

Тренчев коментира и изказването на Трайчо Трайков, който заяви, че не вижда икономическа обосновка във вдигането на осигуровките.

Според синдикалиста, по логиката на министъра, всички други управляващи в ЕС трябва да са „олигофрени". Константин Тренчев призова Трайков да каже защо инвеститорите у нас не идват.

Според лидера на „Подкрепа", работодателите нямат право да искат да не се пипат осигуровките. По думите му, те се мръщят на 200% печалба, не инвестират в технология и развитие на бизнеса си, а в "бентлита и силиконки". Тренчев заяви, че бизнесът не е в състояние да се възползва от благоприятната данъчна среда у нас.

Константин Тренчев твърдо заяви, че синдикатите няма да приемат условието на бизнеса вноската да се поделя 50:50 между работодатели и работници. По думите му, за това е говорено при 32% осигурителна тежест, докато сега тя ще стане 18%.

Синдикалистът подчерта, че профсъюзите правят всичко възможно да надделее разумът и да се стигне до решение. „Не е важно просто да се свикват протести", заяви Тренчев. По думите му, трябва да се действа внимателно, тъй като предстои „тежка зима".

Лидерът на КТ „Подкрепа" коментира последните въздушни проверки на НАП, които разкриха огромни недекларирани имоти из цялата страна.

Според него, ефектът от операцията вероятно ще бъде съвсем скромен и само малка част от съмнителните собственици на тузарски имения ще попаднат под ударите на данъчните.