тотю младеновКрайно време е в България освен минимална работна заплата да се въведе и минимално почасово заплащане. Така социалният министър Тотю Младенов коментира идеята на народния представител от ГЕРБ Менда Стоянова. БНР съобщава, че предложението ще бъде обсъдено на тристранен съвет.

Според Тотю Младенов с въвеждането на почасово заплащане ще се осигури по-голяма гъвкавост на пазара на труда.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков подкрепи идеята на управляващите. Той заяви, че така хората ще могат да работят едновременно на няколко работни места. Практиката по света показва, че в страните, в които я има, безработицата е най-ниска, коментира Бранков.

Министър Младенов заяви, че успоредно с въвеждането й обаче трябва да се мисли и за гарантиране на трудовите и осигурителни права на хората. Димитър Бранков обясни, че работещите почасово в други страни работят по договори, които имат характер на трудови, като така се гарантират правата им.

Младенов и Бранков посочиха, че няма пречки минималната работна заплата и минималната почасова ставка да съществуват успоредно.

Двамата присъстваха на подписването на браншови колективен трудов договор в металургията, който обхваща 12 хиляди работещи в сектора, а предстоящото му национално разпростиране ще обхване общо 18 хиляди металурзи.