Около 700-800 зърнопроизводители, предвождани от гайди, тръгнаха от храм-паметника „Св. Александър Невски" към Министерски съвет, където ще връчат своята петиция и обръщение към управляващите.

Стопаните се заканиха да бранят земите на дедите си, не само с пот, но ако се наложи и с кръв. Развявайки българските знамена, протестиращите издигнаха плакати с надписи „Дянков ни излъга предизборно, до какво ще доведе това? Не обяснявайте на българските граждани кои сме ние, за да не им кажем кои сте вие".

Земеделците бяха издигнали и плакат, който изобразяваше два вола, чието рало се управляваше Симеон Дянков, а над тях имаше надпис „Дий, народе, дий."

Министър Найденов:
В момента в центъра на София има 170 машини, а медиите представят нещата така, сякаш се случва нещо невероятно, марсианци все едно са слезли. Това е напълно нормално
Още...
Само премиерът може да ми поиска оставката, аз съм министър на всички земеделци, не само на производителите на зърно
Още...
Ако се поддам на натиска, в България ще плачат много хора
Още...

От импровизирана трибуна пред „Св. Александър Невски" Димитър Димитров от великотърновския съюз на зърнопроизводителите изрази недоволството си от водената от правителства досега политика. 20 години тези мандатоносители само гледат кой каквото може да забърше и след това изчезват, заяви той и допълни:
Ок, строят пътища, магистрали  - евала за което, но земеделието е секторът, който чака своите инвестиции.

Димитров бе категоричен - той и неговите колеги няма да направят крачка назад, защото - зад нас не е Москва, зад нас стоят опустошените български села. Ако ги няма селата обаче, и градовете също няма да ги има, защото 90% от техните жители са селяни".

Той призова премиера Борисов на дуел, но на „дуел, в който не да се гърбят, а да проверят кой, колко знае по икономика, земеделие и футбол!".
Аз като бивш футболист искам да му бия дузпи, но ние да си ги вардим, а не онези политически мекерета, закани се зърнопроизводителят.

Рижавата си глава давам, земеделците за курбан не давам, отсече Димитров.

Протестиращите бяха подготвили подаръци за двамата министри, чиито оставки поискаха - Симеон Дянков и Мирослав Найденов.
На аграрния министър се паднаха жълтите цървули, а за финансист номер едно - розови такива. „Дянков, ето това е моето Бентли", заяви Димитров, посочвайки цървулите и посъветва финансист номер едно - обувай ги и отивай там, откъдето си дошъл.

Зърнопроизоводители от областите Русе, Разград, Силистра и Търговище блокираха ГКПП "Дунав мост" .

На днешния празник - Никулден, зърнопроизводителите припомниха, че рибата се вмирисва от към главата, а се чисти откъм опашката и иронично изтъкнаха, че „главата", е министър Дянков.
Стопаните допълниха, че той е човекът, занимавал се с антикризисните програми на други държави, които обаче са го изгонили и сега е дошъл тук, потъпква земеделска България, както и земята, която е вадила страната от най-тежките кризи чрез продукцията си.

Сега ни тъпчат като гниди, наричат ни зърнари и мутри, но ние не сме предатели на българския народ и ще се борим до последно за правата си, обявиха земеделците.

След като протестиращите стигнаха площада между Mинистерски съвет и Президентството, те освиркаха управляващите, чуха се мощни викове „Оставка", Земеделците призоваха премиера Бойко Борисов да слезе при тях:"Г-н Борисов, многократно сте казвал, когато имаме проблем да идваме при вас. Ето, имаме проблем и сме тук, слезте при нас и ни кажете защо ни излъгахте. Изгонете Дянков от България, той е заплаха за националната сигурниост."

Протестиращите изтъкнаха, че 9 дни вече протестират и 9 дни няма решение. Управляващите от своя страна са прекратили диалога със зърнопроизводителите.

„Чашата на търпението ни преля. Наричахте ни терористи, на галено зърнари. Използвахте цялата държавна мощ, за да ни злепоставите", оплакаха се протестиращите от властта.

Председателят на асоциацията на зърнопроизводителите в България Ангел Вукодинов подчерта, че той иска да продължи да живее в България, както и неговите деца. "Не искам да ходя на гурбет и е недопустимо един министър да заявява, че има още една година и половина гурбет в България," заяви той и допълни: „Не искаме да ходим на гурбет, нямаме нужда от политици гурбетчии".

Вукодинов обясни, че ако не бъдат постигнати договорености, те ще спазят законовите разпореждания и ще се изтеглят от София, след като изтече разрешителното им за протестни действия. В страната обаче протестите продължават.

Малко след 16.00 часа Вукодинов закри протеста, който ще продължи утре в същи ред, както днешната акция.

Той уточни, че не са получавали официална покана за преговори със земеделския министър и затова не са отишли във ведомството, където имаше представители на браншови организации, които не подкрепят протестите на зърнопроизводителите в този им вид.