През последната седмица цените на зеленчуците и плодовете на едро отбелязаха значителен ръст, сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши с 0,94% до 2,151 пункта.
Сред зеленчуците най-голямо поскъпване отбелязват оранжерийните краставици, които са с 9,1% нагоре до 2,78 лв. за килограм. Оранжерийните домати също поскъпват с 5,4%, достигайки 3,24 лв. за килограм. Картофите са с 4,4% по-скъпи и се търгуват по 1,19 лв. за килограм, а зелето бележи ръст от 6,2%, достигайки 1,10 лв. за килограм.
При плодовете най-голям ръст има при ябълките - с 15,1% до 1,78 лв. за килограм, и гроздето - с 12,2% до 2,69 лв. за килограм. Лимоните обаче поевтиняват с 8,4% до 2,29 лв. за килограм, както и мандарините, които отбелязват спад от 7,5% до 3,04 лв. за килограм.
Цените на някои млечни продукти също претърпяват промени - кравето сирене поевтинява с 0,8% до 11,17 лв. за килограм, докато кашкавалът "Витоша" поскъпва с 1,1% до 17,10 лв. за килограм. Киселото мляко отбелязва лек спад от 0,3%, а прясното мляко поскъпва с 0,7% до 2,41 лв. за литър.
При месото цената на пилешкото месо е с 0,9% надолу до 6,26 лв. за килограм, докато яйцата поскъпват с 2,5%, достигайки 0,33 лв. за брой.
Захарта и брашното бележат спад съответно с 2,2% и 2,3%, а олиото поскъпва с 1,9%, достигайки 3,00 лв. за литър.