Страните от Централна Америка и Карибския басейн приеха документ за увеличаване на селскостопанското производство във връзка с глобалната криза на пазара на храни.

Срещата на страните от региона бе продиктувана от факта, че повечето страни не могат да обезпечат вътрешни си пазар с хранителни продукти и са принудени да закупуват храни от други държави.

В документи е записано, че страните от Централния Америка и Карибския басейн планират да увеличат производството на ориз, фасул, царевица и други зърнени храни. За реализация на програмата за увеличение на производството са необходими не повече от 631 милиона долара.

Планира се да се създаде регионална група за производство на семенен фонд, да се закупи селскостопанска техника и допълнително да се кредитират селскостопанските производители.

Документът се очаква да бъде одобрен на срещата на държавните ръководители и правителствата на 7 май 2008 година която ще се проведе в Манагуа, Никарагуа.

По оценки на специалисти на ООН глобалната продоволствена криза може да доведе до глад за повече от 100 милиона души по цял свят. Кризата най-вече ще удари страните от третия свят и ще доведе до сериозни социални сътресения.

Увеличението на цените на храните вече стана причина за размирици в Хаити. В тази карибска страна десетки загинаха при безредиците в началото на месеца.