С инсценировка на тежка катастрофа в центъра на София бе даден старт на кампанията по повод десетилетието на действията за пътна безопасност 2011-2021. Деца и родители наблюдаваха какво се случва, ако малчуганите не внимават на пътя, както и до какви инциденти може да се стигне при неспазване на разрешената скорост.

Каскадьори и възпитаници на НСП участваха при пътно произшествие, при което автомобил „блъсна" дете, а други две коли също се удариха тежко. Пострадалият от едната кола „изхвърча" на шосето през предното стъкло, защото не си беше сложил колана. На мястото на инцидента веднага се появи екип на Пътна полиция, който оказа помощ на пострадалите. Екип на Спешна помощ също се намеси и помогна на удареното дете.

Заради другата тежка катастрофа се намесиха и пожарникари, които трябваше със специализирана техника да махнат вратата на автомобила, за да извадят шофьора, който беше затиснат в превозното средство. Пожарникарите изгасиха автомобила, който се запали вследствие на катастрофата. За повече реализъм на инсценировката на мястото дойдоха и дознатели.
След тежкия инцидент кампанията продължи с по-приятна част. На площад „Александър Батенберг" дефилираха АТВ-та и мотоциклети на спешна помощ.

По време на инсценировката бяха изнесени и различни данни, свързани с катастрофите на пътя. Стана ясно, че 900 сержанти от полицията са обучени от БЧК в оказване на първа помощ на пострадали. През 2010 г. пътните полицаи само в София са посетили 18 532 ПТП-та. 17 320 от инцидентите са леки. През изминалата година в катастрофи са спасени 10 558 души.

Традиционно, най-много катастрофи стават в летния сезон.

В подкрепа на кампанията пред очите на децата и на вътрешния министър Цветан Цветанов дефилираха мотористи от мотоклубове в страната. Именно те са най-уязвимите участници в пътното движение. Ралишампионите ни Димитър Илиев и Крум Дончев също демонстрираха автоумения.

Всеки един от нас може да допринесе за по-добър живот и да ограничи жертвите на пътя, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Той цитира данни на ООН, според които годишно в катастрофи в света загиват 1,3 милиона души. Над 50 милиона пък остават инвалиди или са с тежки травми.

По думите на вътрешния министър 15 души седмично в България загиват в пътни инциденти. Той подчерта задоволството си от това, че през миналата година загиналите при ПТП-та са под 800. Това не трябва да ни успокоява, коментира Цветанов и призова всички на пътя да бъдем много съобразителни.

Той настоя децата да припомнят на родителите си да спазват правилата за движение на пътя. Ангажимент на държавата по думите му е да строи пътища. Няма закъснял за среща, има такъв, който не стига до срещата, посочи още той.

По-късно пред медиите Цветанов съобщи, че предстои да се създаде специализиран фонд, в който да постъпват постъпленията от глоби на нарушителите на пътя. Според него по този начин нарушителите „ще инвестират" в обучението на децата в подобни на днешната инициативи. Парите от фонда ще се харчат съвместно с образователното министерство, поясни той.

Цветанов се похвали, че е постигната 60% събираемост на глобите от пътни нарушения. Вътрешният министър каза още, че цел на МВР е да има повече технически средства на пътя. По думите му са необходими поне 400 камери.

МВР вече се подготвя за летния сезон, съобщи още вътрешният министър. Обмислят се алтернативни трасета към морето, докато се изгради магистрала „Тракия", за да се избегнат участъците със засилена концентрация на ПТП-та, стана още ясно от думите му.

В днешната кампанията се включиха шефката на БОК Стефка Костадинова, Галя от „Каризма", както и любими телевизионни водещи.