Негативната тенденция в БДЖ е преодоляна. Това каза министърът на транспорта Александър Цветков в ефира на БНТ.

Министър Цветков посочи, че заемът, който получават железниците, ще бъде използван за преструктуриране, за да има финансови резултати. Според министъра не може да се направи нещо много радикално и много бързо. ЖП транспортът навсякъде в Европа е дотиран. Отпускат се субсидии от държавата. Това е най-екологичният транспорт. В случая преди говорихме за спасяване на БДЖ. БДЖ вече е спасена и се говори вече за положителни финансови резултати, изтъкна той.

По думите на Цветков 30-процентни съкращения в БДЖ няма да има. Подготвя се пакет със синдикатите, хората, които напускат, да не останат на улицата. Според транспортния министър няма причина да има стачка. Диалогът със синдикатите е конструктивен.

Той посочи, че за последната година има 1074 посегателства върху ЖП инфраструктурата в страната. Те са малки посегателства, но може да доведат до страшни последици. Тези посегателства трябва да престанат, категоричен е транспортният министър.

Цветков заяви, че китайска фирма проявява интерес към производство на жп вагони в България. Този интерес е съвсем конкретен и в края на месеца в у нас ще пристигне китайска делегация, която конкретно да проучи възможностите.

Той добави, че се предвижда обновяване на парка от вагони. До края на 2011 година ще бъдат получени 30-40 чисто нови спални вагона.

На въпрос дали е прекратен пазарът на черно на шофьорски книжки министър Цветков каза, че контролът е силно затегнат. Досега годишно в България са се произвеждали 15 000 потенциални убийци. Затова България е на първо място по загинали по пътищата. Сега вече е променен механизмът и книжка не може да бъде взета с рушвет.

Отнемат се и лицензи, на фирми, които не спазват правилата. Законът вече се промени и контролът е силно затегнат. Като резултат от това има 20 % намаляване на жертвите на пътя. Мерките работят, подчерта министърът.

Относно реформата в пощата транспортният министър отхвърли обвиненията, че се цели тяхното унищожаване. При предишното правителство пощите отчитаха 8 милиона загуба, а тази година сме с 0,5 млн лева печалба.

Той подчерта, че преструктурирането на пощите цели предлагане на повече услуги и модернизиране. Оптимизирането не означава закриване. В малките населени места, където не може финансово да се поддържа целодневно пощенска станция, ще се създадат мобилни пощи  и хората няма да бъдат лишени от пощенска услуга.

Във връзка с проекта „Дунав мост 2" министърът посочи, че са успели да изчистят проблемите и са спасили финансирането за този мост в преговорите с Европейската комисия. В противен случай мост нямаше да има. Надяваме се до края на тази година проектът да бъде реализиран. С предишното темпо пусковият срок беше 2017 година.

Цветков добави, че относно възможен иска на испанската фирма, свързана с проекта, се преценява за всички искове дали имат основание или не. Той посочи, че до два месеца ще се прецени има ли основание или не.