На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски дъждове вдъхват надежда за пшеницата в Добруджа. Запасите от влага в почвата обаче все още са едва на половина на миналогодишните, става ясно от репортаж по Нова телевизия.

Състоянието на посевите от пшеница в Добруджа към момента е добро, но са необходими още валежи, смятат специалистите. Те се опасяват, че реколтата може да бъде провалена от рязко застудяване. Фермерите се опасяват и за реализацията на продукцията си.

"Състоянието е бих казал добро до много добро, зависи от различните посеви - кога са засети, кога са поникнали. В момента пшеницата е във фенофаза изправяне на розетката", каза проф. Иван Киряков, селекционер от Добруджанския земеделски институт, ръководител на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури".

Елените и сърните - новият враг на родните зърнопроизводители

Елените и сърните - новият враг на родните зърнопроизводители

Пишат до Румен Радев, че стадата им тъпчат реколтата, а рогата пукали гумите на тракторите

Пшеницата навлиза в критична фаза на развитие и опасенията са от измръзване, тъй като през последните четири години обикновено се наблюдава рязка промяна в температурите дори и през април.

"Ако температурите паднат под минус 5, минус 6, в рамките на 7 до 10 часа, вече имаме едно затормозяване, преохлаждане на пшеницата, което до голяма степен може да се отрази и по-нататък върху продуктивността'', сподели проф. Киряков.

Производителите пък се опасяват за реализацията на продукцията си, защото себестойността й е висока.

"Скъпи торове, които всички колеги напазарувахме на високите цени, скъпи препарати за растителна защита, които са повишени от 15 до 30%. Много скъпи семена, с 30% по-висока цена", посочва Мария Дикова, зърнопроизводител.

Пазарната цена на пшеницата в момента е 43 ст./кг, а себестойността на продукцията на Мария - 57 ст. Затова и стоката от миналогодишната реколта залежава, а тя е принудена да изгражда нови складове. Пренасищането на пазара идва основно от украинския внос на ниска цена.

"Подкрепа няма от държавата и това е несериозно: ще се отвори кризисния резерв, който е 16 млн. евро на 38 млн. дка земя, колко ще получим - по 1 лев на декар?!", пита Дикова.

Основната грижа на стопаните сега е да освободят складови пространства за пшеницата до новата жътва.

Цената на хляба скача над 3 лв. при връщането на ДДС

Цената на хляба скача над 3 лв. при връщането на ДДС

Внос за българския пазар на украинска пшеница няма