Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него е важно да има диалог, който да доведе до взимането на добри решения. Той посочи, че от АИКБ настояват процеса за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът допълнен и обогатен, така че да има много по-богат избор и честна процедура.

Велев недоумява защо ЕК упорито не желае да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026 г. спрямо 2019 г. Той изтъкна, че страни с повече въглища от нас не са поели такъв ангажимент. По думите това създава много сериозни проблеми за България, която вече бе лишена от 4 изправни ядрени реактора.

Председателят на АИКБ засегна и темата за данъчната система. Според него бюджетът и данъчните закони трябва да бъдат обсъдени в Тристранния съвет.

Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани данъци. Данъчната система трябва да е проста и ефективна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е голям плюс, поясни Велев.

Той подчерта, че намаленото ДДС за ресторантьорите е било мярка, въведена по време на ковид кризата. Според него е крайно време то да бъде възстановено на предишното си равнище.

Велев заяви, че има проблеми с изпълнените на бюджета. По думите му това се дължи на спада в икономиката. Той подчерта, че най-вероятно ще бъдат събрани около 3 млрд. лв. по-малко приходи, от колкото е заложено в бюджета.

Теменужка Петкова: Въглищните централи ще работят, ако спазват екоизискванията

Теменужка Петкова: Въглищните централи ще работят, ако спазват екоизискванията

Не бива да има противопоставяне между различните технологии за производство на електрическа енергия