Не бива да има противопоставяне между различните технологии за производство на електрическа енергия. В този преходен период към настоящия момент трябва да се признае, че без базови мощности българската електроенергия не може да се справи. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ/СДС Теменужка Петкова на международен форум на тема "Енергийна еволюция 2023: европейски практики и местно приложение".

Петкова отбеляза, че докато не бъдат изградени батерии за съхраняване на енергията, не може да се разчита на производство на електрическата енергия през зимата. В този междинен период до развитието на технологиите, трябва да се направи необходимото, за да може българските въглищни централи да работят дълго при всички спазвания на екологичните изисквания, подчерта Петкова.

По думите ѝ предстои много работа пред парламента и по-специално Комисията по енергетика относно енергийните законопроекти. Тя е радостна, че българските евродепутати са защитили развитието на ядрената енергетика.

Теменужка Петкова посочи, че възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са пътят, по който България да върви занапред и да постигне националните си цели. Един от основните проблеми, който съществува и депутатите чуват в парламента по процеса за изграждане на енергия от ВЕИ е така наречената административна тежест. Основният фокус на Закона за ВЕИ са свързани с това да бъде намалена административната тежест по отношение на инвеститорите, които желаят да инвестират в производство на ВЕИ. Добра мярка е и създаването на енергийни общности - битовите потребители, които произвеждат електрическа енергия за собствено потребление, да участват в продажбата на излишната за тях електрическа енергия, изтъкна Петкова.

Тя добави, че фокусът на парламента е да се развиват зелените технологии и всичко да бъде в интерес на гражданите и в интерес на бизнеса.

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов предупреди, че потреблението на енергия тепърва ще нараства. Нарастването на цените на тока и на цената на газа показа необходимостта от внос на допълнителна електроенергия и диверсификация на източниците на природен газ, посочи Павлов. Решение на проблема е подобряване на връзките между енергийните източници и повече ползване на възобновяваме източници на енергия, предложи зам.-министърът.

Припомняме, че през септември миньори и енергетици излязоха на национален протест. Протестиращите и властта постигнаха съгласие да се изготви споразумение за справедлив преход. Миналата седмица служителите в "Марица-изток" заплашиха с нови протести, ако точката за справедлив преход не отпадне от дневния ред на Министерски съвет. Министърът на финансите Асен Василев заяви, че точката ще отпадне, но ще бъде гледана отново на извънредно заседание.

Заместник-министърът на енергетиката Красимир Нонев пристигна в "Марица-изток", за да се срещне с недоволните минюори, но бе посрещнат с освирквания и искания за оставка. Недовлните енергетици в знак на протест блокират вече четвърти ден ключови пътни артерии в страната.

Премиерът Николай Денков посочи, че не може да гарантира работата на миньорите. Той подчера, че се обсъжда възможността да бъдат изплатени до 36 заплати на енергетиците, които пожелаят да напуснат. Министър-председателят подчерта, че е готов да продължи диалога с протестиращите.

И Цветелина Пенкова объркана кога ще затворят въглищните централи

И Цветелина Пенкова объркана кога ще затворят въглищните централи

Плановете за справедлив преход е трябвало да бъдат внесени преди 3 годин