Това, което трябваше да бъде разписано в плановете за справедлив преход не става въпрос за затваряне на мощности и закриване на централи, а как ще се преквалифицира работната сила. Това заяви евродепутатът от БСП Цветелина Пенков пред журналисти относно протестите на миньорите и енергетиците в защита на въглищните централи. Коментарът си тя направи преди да взема участие на първия международен форум "Енергийна революция 2023: европейски практики и местно приложение".

По думите ѝ плановете за справедлив преход трябвало да бъдат внесени преди 3 години. Това, което плановете дават като възможност е немалко финансиране на европейските институции, за да се подпомогнат хората, които са заети в сектора, за преквалификация и нови работни места. България изключително много закъсня с плановете и вече сме загубили над 100 млн. евро, отчете Цветелина Пенкова.

Пенкова добави, че в териториалните планове за справедлив енергиен преход е записано, че въглищните централи ще бъдат затворени в срок от 2030 г., а правителството казва, че е изпратило документите и плановете си на Европейската комисия със срок на затваряне на въглищните централи до 2038 г. Нормално е да има реакцията на объркване. Комуникацията не е добра и няма яснота, посочи Пенкова. Той допълни, че управляващите трябвало да дадат повече яснота кога ще бъдат закрити въглищните централи - през 2030 или през 2038 г.

Според Пенкова протестиращите разбират, че в един даден момент въглищните централи ще затворят врати. Техните искания са основателни, защото хората искат ясен план за бъдещето на българската енергетика, каза тя.

Пенкова изтъкна, че въглищната енергетика няма да е икономически рентабилна, а електроенергията, която ще произвеждат ТЕЦ-овете - непосилно скъпа. Има яснота, че ще започнем да намаляваме въглищната енергетика, но важното е какви ще бъдат условията, които държавата ще създаде за развитие на индустриални зони и преквалификация на служителите, каза тя.

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Денков би разговарял за енергетиката, но без мегафони и през блокади

Зад протестите той вижда политически интереси и конкретни партии