Българският бизнес страда от хроничен недостиг на специалисти. Нужни са мерки, за да започне той да намалява.
За пореден път този призив отправи председателят на Българската стопанска камара в студиото на Нова телевизия Божидар Данев.

Според него квалифицираният труд липсва, не се предлага на пазара, няма кадри, които да са обучени да работят и да покрият работните места в промишлеността. „За голямо съжаление българската икономика не е изключително ефективна, че да позволи високо заплащане на труда”, призна Данев, като обаче посочи, че реално се предлага неквалифициран труд, който обаче се подкрепя от мерки на правителството с повишаване на минималната работна заплата.

Така заплатата на неграмотните и без образование хора се доближава до тази на специалистите, например библиотекари, медицински сестри и др.

Не може една санитарка да взима колкото милосърдна сестра”, възмути се Божидар Данев, според когото така се прави опит с административни мерки да се решават проблеми на пазара на труза.

Държавата не може да се месиКогато няма квалифициран персонал, няма инвестиции”, заяви председателят на Българската стопанска камара. Именно IT секторът е показателен, тъй като там, по думите му, заплащането е високо точно защото държавата не може да се меси с административни мерки.

Хроничният недостиг на специалисти трябва да намалява, но това може да стане според Данев само с образование, а системата на СПТУ-та отдавна е разбита, ликвидирана е и системата на професионалното образование, паралелно с това учителският състав в страната е изключително застаряващ.

По данни на БСК 50% от учителите ще се пенсионират в следващите между 7 и 10 години. Самите учители, според Божидар Данев, не са адекватни на новите условия, включително и заради възрастта си.

Той отчете също недостига на сервитьори, стругари, заварчици, заети в шивашката промишленост и други.