Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене да се повиши акцизът върху твърдия дестилиран алкохол.
Това съобщи депутатът от ГЕРБ и член на комисията Стоян Мавродиев, цитиран от БТВ.

Предвижда се акцизът да поскъпне от 1100 на 1250 лв. за хектолитър. Ще бъде повишена и таксата, която се плаща при производството на домашна ракия - около 625 лв. на хектолитър.

Стоян Мавродиев, който е гласувал против промяната, прогнозира, че увеличението на акциза ще има отрицателен ефект и ще даде възможност за процъфтяване на нелегалното производство на алкохол.

По думите му то ще има отрицателен ефект върху легалните производители, които ще се наложи да съкратят разходите си, да намалят производството и да съкращават работна ръка.

Адвокатските услуги за физически лица да се облагат с ДДС от догодина, реши комисията. Тя разгледа проектопромени в данъчни закони преди първото им четене в пленарната зала.
Депутатите отхвърлиха искането на Висшия адвокатски съвет, който настоява догодина услугата да остане необлагаема.

Според финансовото министерство Брюксел ще наложи глоба на България, ако не облага с ДДС адвокатските услуги на физически лица. Според Висшия адвокатски съвет, въвеждането на данъка ще засегне най-бедните българи.

Най-евтините цигари ще поскъпнат от догодина с около лев и 50. Така кутия "Шипка" и "Хасково" ще струват 3,76 лева, вместо 2,30 лева, както е в момента. За най-скъпите цигари увеличението е най-малко.