emaxpress
Според социалният министър Тотю Младенов започва раздвижване на пазара на труда.

„Фактът, че в края на месец април нивото на безработица е под 10%, е показателен, че започва раздвижване. Не смея да давам по-дълги прогнози, но на този етап безработицата се овладява", заяви той в интервю за БНР.

По думите му това не означава, че проблемите на пазара на труда вече са решени. Напротив има много предприятия, които са в изключително тежка ситуация.

Той изрази надежда, че с разплащанията чрез Българската банка за развитие на стари задължения към фирмите, процесите ще се отпушат.

По отношение на болничните според Младенов, проблемът идва оттам, че за първите три месеца с 17 млн. лева са се увеличили плащанията от НОИ спрямо първите три месеца на миналата година.

Тотю Младенов допълни, че с над 160 хиляди души са се увеличили хората, които ползват болнични спрямо първите три месеца на миналата година.

Той заяви, че може да има увеличение на осигурителната вноска с 1%, ако продължи да нараства броят на хората, които ползват болнични.

"Ако тази тенденция се запази до края на годината, ние трябва да увеличим осигурителната вноска във фонда с 1%. От това няма да спечели нито работодателят, нито работникът, каза Младенов.

Той уточни, че са се разбрали със синдикатите до 31 май да бъде представена концепцията за пенсионната реформа, както и концепцията за здравната реформа.

„До този срок идеите трябва да са представени в Тристранния съвет и да се вземат решения", добави министърът.

Младенов припомни, че решението е НОИ да плаща болничните след третия ден, а в първите 3 дни работодателите и синдикатите трябва да намерят механизъм как да се разпредели това.

"Трябва да спрем да се лъжем един друг", заяви Младенов и допълни, че за да има повече помощни средства за хората, които имат нужда от тях трябва да се спре източването неправомерно към хората, които нямат нужда от тези средства.

„Помощите трябва да се изплащат от НЗОК, а не от нас", каза още Тотю Младенов и добави, че това се налага, тъй като документите за помощни средства се издават от специалистите на НЗОК.

„Контролът пък трябва да се извършва от НОИ", заключи социалният министър.