Коронавирусът е основната причина за случващото се в момента, с очакването за световна рецесия, той причини колебания и притеснения, коментира пред БТВ Милен Велчев, министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски 2001-2005 г.

Очевидно е за всички че водещите икономики ще са в рецесия поне пхрез първото полугодие, въпросът е колко дълго ще продължи, добави той.

Според него, много рядко правителствата са виновни за икономически кризи, които идват с времето си, въпреки че хората са склонни да обвиняват правителства.

Коронавирусът може да стопи световния икономически растеж наполовина, алармира ОИСР

Коронавирусът може да стопи световния икономически растеж наполовина, алармира ОИСР

Вирусът продължава да се разпространява по света и да увеличава притесненията на инвеститорите

Нещата започват с Китай, защото световното производство на почти всички стоки и доставки са свързани, а Китай е работилницата на света и неминуеми компоненти за други страни не се доставят при подобни ситуации.

Прогнозата в краткосрочен план е за спад, не се знае точно с колко процента, но по-важно е кога светът ще се върне към нормалния си ритъм.

По думите му, Кристин Лагард може да се окаже права, за съжаление, няма инструменти за справяне с такава ситуация, особено в Европа.

Единствено може да се разчита на фискалната политика, изразходване на повече пари от правителствата, важни са координираните действия на всички правителства в Европа, няма да има резултат само на една или две държави.

Внимателно да се работи с фискалния резерв, препоръча Петър Чобанов

Внимателно да се работи с фискалния резерв, препоръча Петър Чобанов

Рецесия в Европа със сигурност ще има

Велчев добави, че това е важно решени, как да се изразходват пари и да се омекоти удара, решението е на всяко едно правителство обаче, колко и какви пари може да отдели.

България е като лодка вързана към големия европейски кораб, въпросът е дали ще бъдем влачени за въже или ще се качим на кораба.

Рискове за еврото и България ще има само, ако има негативни процеси в България, няма проблем да се запази курса на лева.

Бойко Борисов: Европа закъсня с мерките срещу коронавируса

Бойко Борисов: Европа закъсня с мерките срещу коронавируса

Предвидени са 25 милиарда евро за програми, оборудване, особено за аспиратори, които ще са най-необходимо за болниците