Експертната работна група за мониторинг на цените на храните ще следи внимателно колко струват яйцата, козунака и агнешкото месо покрай Великденските празници. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след официалното откриване на Седмицата на гората.

Според него всеки път около Великден се наблюдава определено поскъпване на храни като яйцата, козунаците и агнешкото месо и затова работната група ще концентрира вниманието си именно върху тях.

Мирослав Найденов изрази надежда, че агнешкото месо няма да поскъпне рязко преди Великденските празници. Той посочи, че увеличението на цената в този период е нещо нормално заради повишеното търсене и контролните органи ще следят това да не прерасне в спекула. Министърът посочи, че към момента агнешкото се продавана нормални цени.

Найденов беше категоричен, че шапът не може да се отрази на цените на агнешкото месо. Той обясни, че ако има забрана за експорт от засегнатите области е нормално цените да са по-ниски.
Когато има завишен износ и се появява дефицит на вътрешния пазар, тогава цените са по-високи и може да се компенсира с вносно агнешко месо с по-ниски цени и да се стабилизира пазара. Не бива да се опитва някой, оправдавайки се с шапа и със забранен експорт, по някакъв начин да калкулира по-високи цени", заяви Найденов.

По думите му обикновено българското агнешко месо е с по-добри вкусови качества и е по-скъпо от вносното. В момента страната ни изнася агнешко месо, предимно за Гърция, но по предварително сключени договори. Няма някакъв допълнителен бум на експорта за южната ни съседка, допълни министър Найденов.

Според него в момента има доста противоречива информация за тенденциите при цените на храните. По някои прогнози те ще падат, но според други ще се вдигат. По думите на министъра обективно погледнато цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу. Причината е, че влизаме в сезона на зеленчуците.

"Европейският пазар е свободен и конкуренцията е много голяма, което също трябва да доведе до намаляване на цените", каза още той. Когато има движение на цените на храните нагоре, е важно да не се допуска спекула. Когато цените падат на международните пазари, е важно това да се случва бързо и у нас, обясни министър Найденов.