Първите 60 виетнамски работници, които ще попълнят липсващите кадри в българската текстилна и шивашка индустрия, се очакват през май.

Това заяви пред журналисти председателката на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил Валерия Жекова, цитирана от БТА.
Жекова е сред участниците в кръглата маса "Бизнес възможности в текстилната промишленост и производството на облекла в страните от ЦЕИ".

По думите й, през първата половина на миналата година броят на заетите в текстилната и в шивашката индустрия е намалял с 2,5 на сто.

В сектора работят около 160 000 души.

Жекова съобщи, че средната заплата в бранша се е увеличила през първото полугодие на 2007 г. със 17 на сто - до 265,5 лева.

„Това обаче не е реалната заплата, заради практиката работниците да се осигуряват върху по-ниски суми", поясни тя.

Според асоциацията реалната заплата в сектора достига до 450 лева, а в добре работещите предприятия - до 800-900 лева. Увеличението на заплатите е заради 20-процентното нарастване на производителността на труда.

По неокончателни данни износът на български текстил и облекло за миналата година е в размер на 1,8 милиарда евро, като 88,6 на сто от експорта през миналата година са били за ЕС. Прогнозите за тази година са, че България ще запази експортния си потенциал.

„Може би ще има известно намаляване в количествата, но ще има увеличаване в стойностно изражение", прогнозира Жекова.