Общо 123 предложения са подадени по Грантова схема за изграждане на местния капацитет България - Сърбия и Черна гора 2004, съобщиха от пресцентъра на МС.

Тази схема е в рамките на програмата "Добросъседство 2004" между България и Република Сърбия и Черна гора. Общата стойност на безвъзмездната помощ е 2 680 000 евро за България и 1 550 000 евро за Сърбия и Черна гора.

Финансирането е осигурено по програма CARDS за Сърбия и Черна гора и ФАР и националния бюджет за България.

Ще се финансират проекти за постигане на устойчивото икономическо развитие на пограничния район, за подкрепа на социалното, институционалното и икономическото сътрудничество в региона, за транс-гранично сътрудничество, за укрепване на местния капацитет.

Предвижда се проектите да се изпълняват в областите Видин, Монтана, София /частично/, Перник и Кюстендил за България и Бор, Зайчар, Ниш, Пирот, Ябланица и Пчиня за Сърбия и Черна гора.

Минималната сума, с която ще се финансират отделните проекти е 50 000 евро, а максималната - 200 000 евро за България и 300 000 евро за Сърбия и Черна гора. Задължително е изискването всеки кандидат да осигури съфинансиране в размер на поне 10 % от стойността на искания грант.