Реколтата и на овощарите, и на зеленчукопроизводителите е унищожена от лошото време. Неблагоприятно влияние върху продукцията в цялата страна оказаха и проливните дъждове и градушките от последните седмици.

Фермерите в цялата България алармират, цитирани от Нова телевизия, че тази година ще ядем предимно вносни зеленчуци.

Родните производители твърдят, че дефицитът на българска стока на пазара се покрива от внос със съмнително качество. Загубите на зеленчукопроизводителите тази година ще бъдат компенсирани със 70 % по-високи субсидии за декар обработваема площ.

Проливните дъждове са станали причина за забавянето на сеитбата на домати и краставици на открито в Пловдивско и Пазарджишко. Заради това родните зеленчуци ще се появят на пазара едва в средата на лятото. В допълнение на това прогнозата за реколтата също е песимистична – тя ще бъде поне три пъти по-малка.

Сезонът на черешите в Кюстендилско е пред провал, а производителите са изправени пред фалит. Измръзнали са над 80 % от дръвчетата. Притеснението си изразяват и от Института по земеделие в Кюстендил. Студът е попарил напълно черешовата градина на България.

Цената на плодовете със сигурност ще се покачи рязко заради лошата реколта. Между 4 и 8 лева се търгува в момента килограм череши. След началото на изкупната кампания в района, цената на едро също ще бъде висока, прогнозират експерти.