Страната ни трябва да върне налетите в неуспешната стабилизация на Кремиковци 222 млн. евро. Те ще бъдат връщани с лихвите.

Това е становище на Европейската комисия след направен анализ на ситуацията, съобщава БНР.

Заключението на комисията е, че металургичният комбинат „Кремиковци" не е изпълнил бизнес плана, изготвен с цел неговото преструктуриране и одобрен от Комисията през 2006 г. въз основа на специалния протокол за металургията към Европейското споразумение за отношенията между ЕС и България преди приемането й за член през 2007 г.

От пресслужбата на ЕК припомнят, че между 1998 г. и 2005 г. в Кремиковци са „налети" около 222 млн. евро помощ за преструктуриране.
Въпреки това комбинатът не е успял да се модернизира и да заработи ефективно.

В становището се изтъква, че през август 2008 г. предприятието е било обявено в несъстоятелност и България е открила процедура за възстановяване на помощта с лихвите, тъй като такова субсидиране е строго забранено в ЕС.

Припомняме, след като работата в "Кремиковци" бе спряна през пролетта на миналата година, окончателно ликвидацията на комбината бе обявена в началото на ноември месец от министър Трайчо Трайков.

По-късно говорителят на дирекция „Конкуренция" в ЕК Джонатан Тод заяви, цитиран от БНР, че България няма да връща никакви пари в евробюджета, или да плаща санкции заради неуспешното преструктуриране на „Кремиковци".

Той обясни, че държавната помощ в размер на 222 милиона евро, отпусната от българското правителство за оздравяване на комбината, е била разрешена от Брюксел, затова сега страната ни не подлежи на санкции.

Разрешението обаче е било обвързано с мониторинг доколко ефикасни са оздравителните мерки - затова сега Европейската комисия излиза със заключението си, и то е, че те са се провалили.

Българската държава трябва да си изиска обратно парите от „Кремиковци", уведомени сме, че този процес вече е в ход, каза още говорителят.