Около 1,3 милиона от сънародниците ни на възраст 20-64 години са се трудили и изкарвали прехраната си в селски райони през миналата година. Това в процентно отношение представлява 30 на сто или всеки трети активен българин, съобщава БТА, позовавайки се на данни на Евростат.

Около 3,2 милиона от българите в тази възраст - 70 %, се трудят в градска среда. Това сочи последният анализ на Евростат за трудовата заетост на европейците през 2015 година.

Около 30 % от близо 3,2 млн. българи в активна възраст, живеещи в градска среда, са изложени на риск от бедност. Само Гърция ни изпреварва по този показател. В южната ни съседка на риск от бедност да изложени 34 % от жителите на градовете.

Проблемът с риск от бедност за българите в активна трудова възраст в селските райони у нас е 51,4 на сто. По този показател страната ни е на първо място в ЕС. Зад нас се нарежда Румъния, където с риск от бедност са 50,7 % от живеещите в селските райони хора в активна възраст.

Данните на НСИ от последното преброяване у нас преди пет години показват, че българите са общо 7,1 млн. българи - около 5,2 млн. живеят в градовете и около 1,9 млн. - в селата. Националната статистика показва също, че близо 4,5 милиона души са българите в активна трудова възраст в интервала 20-64 години.

Около 124 милиона души в ЕС на възраст 20-64 години са се трудили в градска среда, става ясно още от данните на европейската статистика.

84 млн. са европейците, намирали препитание в селски райони.