Динамиката на пазара на труда е много голяма и евентуална втора вълна на безработица се очаква септември - октомври месец. Това заяви в студиото на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на кризата броят им е бил около 201 000, като нарастването е с около 83 000 души. 67 000 души обаче са намерили работа по данни на МТСП.

Трудно е да се прогнозира как ще се развиват събития, но очакванията на Сачева и министерството са за край на годината с 6.5% безработица, т.е. ръст с около 2.5% спрямо миналата година. "Правим всичко възможно да намалим този процент, затова предлагаме мерки в най-засегнатите сектори", увери Сачева.

Сачева не използвала статистиката на Мая Манолова за безработицата

Сачева не използвала статистиката на Мая Манолова за безработицата

Социалният министър не изключва втора вълна на безработицата през есента

Това са секторите "Транспорт" и "Туризъм"Предложено е от 1 юли мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20.

Допълнително 50 млн. лв ще бъдат отделени за туризма за наемане на регистрирани безработни. Идеята е хора, работили в сферата на туризма и загубили работата си, да могат да бъдат отново наети и да получат 610 лева от държавата. За работодателя остават само осигуровките.

26 000 са регистрирани в Бюрото по труда от сектор "Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм". До този момент около 7000 - 8000 от тях са намерили работа.

Безработицата - под очакванията, но не и незначителна

Безработицата - под очакванията, но не и незначителна

Генерирането на нова безработица е част от нормалното функциониране на пазара на труда