Вече втора седмица цените на основните зърнени стоки на световните борсови пазари продължават да са с минимални и несъществени промени, отчитат експертите на Софийската стокова борса (ССБ), цитирани от БТА.

На Софийска стокова борса търговията в подкръг "Зърно" остана спокойна. Хлебната пшеница се продава по 479 лв./тон, купувачите отговарят с 300 лв./тон, при доставка на място (DAP). Царевицата се търгува за 420 лв./тон. Маслодайният слънчоглед от място се продава на 750 лв./тон, като се отчита намалено търсене.

На ССБ продължава предлагането на бяло брашно на начални цени от 890 лв./тон и на бяла рафинирана захар на 1940 лв./тон, както и на олио в бутилки на 1,95 лв./л.

На световната борса липсва съществена промяна за последните две седмици. Цената ФОБ (FOB - Free On Board - на границата на страната износител - бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се вдига с 2 долара до 252 долара за тон.

В САЩ цената на царевицата пада с 3 долара през седмицата до 225 долара за тон, а във Франция - с 1 евро до 194 евро/тон. В Русия котировките за пореден път останаха без промяна на равнище 228 долара за тон.

Цената на ечемика във Франция също продължава да не помръдва от досегашните 217 евро/тон. Рапицата на борсата "Юронекст" (Euronext) е единстената измежду зърнените култури със забележимо движение и леко се възстановява от предишните загуби с поскъпване от 5 евро до 420 евро/тон.

Котировките на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се придвижиха нагоре с 20 долара до 930 долара за тон. Същото важи и за рафинираната захар с доставка през октомври, която се връща нагоре и добавя цели 27,70 долара, достигайки 738,90 долара за тон на борсата в Лондон.

Припомняме, че миналия месец от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти посочиха, че  са готови да изкупят българската продукция, стига тя да е на пазарни цени.

Седмица без сделки за хлебна пшеница и слънчоглед, купуват се фуражи

Седмица без сделки за хлебна пшеница и слънчоглед, купуват се фуражи

Минимални изменения на цените на световните борси отчитат от ССБ