Проблемът на язовирната система в България са малките язовири. Това заяви пред БНР председателят на Българския национален комитет по големите язовири проф. Димитър Тошев.

"Там изискванията са били по-ниски и нямат експлоатационен персонал. Има оператори, но понякога един оператор има по 90 язовира. Той не може да огрее навсякъде. Необходимо е да се повиши нивото на експлоатация като за тази цел трябват компетентни кадри и веднага опираме до там от къде да вземем тези кадри", заяви проф. Тошев.

По думите му няма желаещи да работят тази дейност. Причината за това е говоренето през последните години само против язовирите. Това работи против интереса на младежта към тези специалности, обясни председателя на Българския национален комитет по големите язовири.

Собствениците на язовири в област Смолян да следят нивото на водоемите

Собствениците на язовири в област Смолян да следят нивото на водоемите

Заради очакваното обилно снеготопене

Не може да се посочи точна бройка на язовирите в страната, тъй като са регистрирани и много несъществуващи обекти, посочи още проф. Тошев.

"Има язовири, които се водят на хартия, а всъщност е една дига, която е разкъсана и няма вода, няма нищо - една гола поляна", допълни той.

Припомняме, преди ден от регионалното министерство разпоредиха проверка за състоянието на язовирите. В четвъртък от МОСВ обявиха, че осем язовира са запълнени над 90%.

МОСВ: Осем язовира са запълнени над 90% от обема си

МОСВ: Осем язовира са запълнени над 90% от обема си

Очаква се повишение на температурите в комбинация с валеж от дъжд и сняг

"С тези няколкодневни ниски температури се създават условия за замръзване на някои водни огледала и при стоплянето на времето, падне и дъжд, би се получила приливна вълна", обясни проф. Тошев.

Председателят на Българския национален комитет по големите язовири заяви, че е дадено като предписание от МОСВ очакването в петък вечер да се достигне жълтия праг на река Черна в Родопите.

Проверяват извънредно водоемите в страната

Проверяват извънредно водоемите в страната

Заради обилните снеговалежи

"Това не се случва, защото температурите са все още много ниски и истинското снеготопене все още не е започнало", заяви заместник областният управител на Област Смолян Адриан Петров.

Петров увери, че всички превантивни мерки вече са взети. "Още в края на есента бяха сформирани няколко комисии и групи, които направиха оглед на речните корита на територията на областта, както и оглед на всички водни обекти. Има проблеми на места, където бреговете са проявени и е необходимо там да бъдат насочени усилията през тази и следващите години - да се търси финансиране, с което да бъдат изградени стабилни подпорни стени. Знаем кои са тези места, кандидатствали сме за финансиране. След 2015 година сме доста подготвени по тази тема", обясни зам.-областният на Смолян.

Петров обясни, че през последните две години е направен указател с имената на собствениците на язовирите и координатите им. "Ние имаме представа за това кои са собствениците и кои са ползвателите на тези съоръжения и имаме контакти с тях", увери Адриан Петров.

Пет години след трагедията в село Бисер виновни няма

Пет години след трагедията в село Бисер виновни няма

Делото съдържа над 6000 листа или 26 тома