Община Свиленград забрани на Съюза за стопанска инициатива да проведе запланувания за утре протест на граничен пункт „Капитан Андреево" срещу ръководената и контролирана от най-високо държавно равнище контрабанда.

По оценка на експертите на ССИ, седмичните щети от контрабандата за бюджета възлизат на 42 милиона лева, като по този начин се ощетява бюджета „със скорост" 250 000 лева в час.

Годишните щети за бюджета възлизат на над 2 милиарда лева и всеки може сам да прецени и да си помечтае колко и какви проблеми могат да бъдат решени с тези средства.

Забраната за протеста е на Мария Костадинова - заместник кмет на община Свиленград.

От ССИ припомнят, че още на 3 юли, на своето Национално съвещание, в присъствието на над 600 делегати, представляващи над 6100 малки, средни и микро- предприятия е взето решение да започне протестни действия срещу държавно ръководената и контролирана контрабанда.

От съюза заявяват, че са изпълнили всички изисквания на общината и полицията в Свиленград, но са получили забрана за провеждане на протеста.

Според икономистите тази забрана е незаконна и противоконституционна, тъй като протестът е оповестен в законно установения срок и по никакъв начин не застрашава живота или здравето на гражданите.

Затова те не приемат забраната за провеждане на протест пред ГКПП „Капитан Андреево" и ще проведат планираните протестни действия на 23 юли.

ССИ се обръща в същото време към силите на реда с призива, че и двете страни са от едната страна на барикадата.

Не заставайте срещу нас като срещу нарушители на реда. Подкрепете нашия законен, морален и съдбоносен за бъдещето на икономиката ни протест, се казва в обръщението на председателя на съюза Теодор Дечев.