Да се въведе задължителна регистрация на автобусните превози по ДДС независимо от оборота. Това предлагат от Министерството на финансите като мярка срещу нелегалните автобусни превози, предаде БНР.

Днес между министерството на транспорта, министерството на финансите и превозвачите от автобусния бранш бяха постигнати договорки, за които предстои да бъдат определени конкретни срокове на изпълнение.

Сред основните проблеми, които безпокоят бранша, е проблемът с нерегламентираните превози.

Автобусните превозвачи готвят стачка

Автобусните превозвачи готвят стачка

10 г. няма кой да направи методика за автогарите в транспортното министерство

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че всеки, който иска да оперира на пазара, трябва задължително да е регистрирал Данък добавена стойност.

Сред мерките, които ще се предприемат срещу нерегламентираните превози, е и анализ на трафика през границата.

На базата на този анализ на трафика и рисковото поведение на определени транспортни средства "Гранична полиция" да подаде тези рискови транспортни средства, като под такива разбираме минивани и бусове, които многократно са преминавали границата в посока чужбина, без особен смисъл и логика, тоест с подозрението, че извършват нерегламентиран превоз на пътници, да активираме на база на анализа на "Гранична полиция" Националната агенция за приходите да обследва дейността на тези физически или юридически лица, да направим анализ на финансовото състояние на това лице, поясни Горанов.

Села край Перник остават без обществен транспорт

Села край Перник остават без обществен транспорт

Превозвачите готвят протест на 18 февруари

Припомняме, срещата на автобусния бранш с министрите на финансите и на транспорта дойде след намесата на премиера Бойко Борисов. Той разпореди да се извърши проверка във връзка с отпускането на субсидии за превоз на пътници по нерентабилните автобусни линии.

Въпреки проведената днес среща обаче от бранша остават в стачна готовност. Преди няколко седмици те обявиха, че на 18 февруари ще спрат да превозват пътници, ако дотогава държавата не се ангажира за решаването на проблемите в сектора.

Борисов разпореди проверка за районите без обществен транспорт

Борисов разпореди проверка за районите без обществен транспорт

Да се мисли за промяна на модела препоръча премиерът