Започна вторият етап от строителството на  Линия 3 на метрото в столицата - от улица "Житница", през ж.к "Овча купел", до булевард "Околовръстен път".

На церемонията в столичния квартал "Овча Купел" присъстваха зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен, еврокомисарят Мария Габриел, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта Ивайло Московски и други.

На символичната първа копка Фандъкова заяви, че в квартал "Овча Купел" ще бъдат изградени 3.8 километра метролинии и 4 нови метростанции, които ще свържат квартал "Овча купел" 1 и 2 и Горна баня с централната градска част. По думите й, след по-малко от две години и половина жителите на тези квартали ще могат да стигат до центъра на града за 12-14 минути.

Снимка 230934

Фандъкова допълни и че това е най-видимият ефект от метрото, но това, което е изключително важно, са спестените вредни емисии. Очакванията са, че след построяването на третата линия, спестените количества вредни емисии да бъдат около 90 хиляди тона годишно.

В последните години метрото се финансира със средства от Европейската комисия, подчерта кметът на София. "Общо стойността на този участък е близо 102 млн. евро. От тях 68,5 млн. са безвъзмездно европейско и национално финансиране", сподели още Фандъкова.

Столична община е инвестирала в този участък 33,4 млн. лв за строителството.

Йорданка Фандъкова подчерта, че най-трудната част е била отчуждителните процедури - около 2,5 млн. са изплатили за отчуждение и право на преминаване.