За втора поредна година производителите на мляко ще могат да търгуват с квоти. Държавен фонд „Земеделие" стартира процедурата за покупко-продажба на млечни квоти на фиксирани цени.

За настоящата квотна 2010 - 2011 година министърът на земеделието и храните утвърди със заповед фиксирана цена от 0.15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 % за доставки и фиксирана цена от 0,15 лв. за килограм краве мляко за директни продажби.

През миналата година цената бе по- ниска с 0.05 лв. на килограм квота.

Целта на процедурата е да осигури на млекопроизводителите, които искат да разширяват дейността си на пазара, допълнително количество квота, информират от Министерство на земеделието и храните.

Същевременно от квоти се освобождават производителите, които не могат да ги реализират на пазара.

От 1 август до 30 този месец заявления могат да подават производителите на краве мляко, които желаят да закупят индивидуална млечна квота. От 1 Септември до 15 ноември заявления ще подават и производителите, желаещи да продадат индивидуалната си млечна квота.

Заявленията се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие" - в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице.

Образци на заявленията са публикувани на електронната страница на Държавен фонд „Земеделие".

За периода 2009-2010 г., през който за първи път се прилагаше т.нар. квотна борса са продадени и съответно закупени млечни квоти на обща стойност над 641 млн. лева.