Търговските обекти, които преработват продукти от животински произход, вече ще се регистрират и от Националната ветеринарномедицинска служба.
Това са решили Министерството на здравеопазването и Националната ветеринарномедицинска служба.
На регистрация от ветеринарната служба ще подлежат помещенията, в които се извършва производството, преработката, обработката, пакетирането и препакетирането на храни от животински произход към вече регистрирани в Министерството на здравеопазването супермаркети, хипермаркети и други обекти за търговия на дребно.
Това ще подпомогне значително контрола върху осъществяването на тази дейност. След регистрацията ветеринарните инспектори ще придобият правото да отнемат разрешителните на такива обекти при неспазване на изискванията.
За да получат удостоверение за регистрация на обект за производство към обект за търговия с храни, търговските обекти трябва да отговарят на ветеринарно-санитарните изисквания за съответната дейност: транжиране на месо, производство на мляно месо и месни заготовки, термичната им обработка нарязване и преопаковане на храни от животински произход и т.н.
Както и досега, обектите трябва да имат въведени системи за самоконтрол и да осигуряват спазването на изискванията за сграден фонд и оборудване, за хигиена на производство и личната хигиена на персонала.
Само на територията на столицата има около 130 такива обекта, съобщават от НВМС.
vAn05
на 28.07.2009 в 21:06:53 #5Пиле и риба колегата по долу е прав.И аз съм така от доста време.
Worv
на 23.07.2009 в 00:48:51 #4ако в белите държави се продава такова месо като в БГ ще има масов линч на търговци ...
Worv
на 23.07.2009 в 00:46:56 #3reactor : Ти да не си мислиш, че филето е по читаво? Това си е жив наивитет. Повечето месо се внася в БГ и то не е от най качествените продукти. Обикновенно нашите търгаши купуват бракувани продукти и тук ги преправят и препакетират. специално филетата се инжектират с разни "лайна" с цел запазване на свеж вид за по-дълго време и т. н. а пуешкото направо си мирише на лекарства. Да ти е сладко
reactor
на 22.07.2009 в 20:27:46 #2В наденица като тази на снимката едва ли има и 5% чисто месо. Всичко е соя, субпродукти, палмово масло, тоалетна хартия, оцветители, и пълнежи. Аз купувам само филе. Как може някой да се лъже да купува колбаси и кайми, не знам.
petrov_petar
на 22.07.2009 в 16:54:24 #1Първо научете производителите да слагат и месо в продуктите които които продават кото "месни".