Решението за затваряне на всички нощни заведения в страната за срок от 14 дни е било очаквано от бранша. Това стана ясно от думите на председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред БНТ.

Той подчерта, че на този етап браншът няма никакви икономически искания, но настоява да се поемат 80% от заплатата по трудов договор на служителите от затворения сектор, които няма как да упражняват професията си. Идеята по негови думи е директно тази заплата да бъде преведена по сметките им.

Алибегов обясни, че искането е извън мярката 60/40 и е само за служителите, на които в момента е забранено да работят. Той посочи, че мярката 60/40 продължава да действа за всички други сектори, както и за частта от техния, който е работещ в момента.

Председателят на БАЗ бе категоричен,че това е единственият начин, по който може да бъдат запазени работните места на служителите.

До седмица над 400 000 заети в заведенията остават без работа

До седмица над 400 000 заети в заведенията остават без работа

От БАЗ искат държавата да преведе директно на служителите 80% от заплатата им

Той подчерта, че ако бъдат затворени всички заведения в страната, към служителите трябва да се прибавят и охранителни и почистващи фирми, изпълнители, артисти, диджеи, осветители и т.н. По негови думи става въпрос за огромна индустрия. Предстои да се направят изчисления и в МТСП да бъдат входирани исканията на бранша.

Никой в нашия бранш не вярва, че това ще продължи 14 дни, ние сме сигурни, че това ще продължи по-дълго, но нека не бъдем песимисти, коментира Алибегов. Той посочи, че следващата среща с властите е насрочена за 4 ноември, за да се види каква ще е ситуацията тогава, след което от бранша ще излезят с нови становища.

Председателят на БАЗ бе категоричен, че установени огнища на заразени в заведенията няма и се позова на статистика на РЗИ, че в България заведенията са на 10-о място по огнища на коронавируса.

Запитан защо тогава се затварят само нощните заведения, той изрази предположение, че се следва европейската практика. По негови думи обаче тя е доказала, че няма никакъв здравен ефект и вероятно ще се случи същото и у нас.

"В Европа от 3 седмици са затворени всички нощни заведения, а цифрите си вървят. Може би гледаме в грешната посока", отбеляза Алибегов.

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Затварят за две седмици нощните заведения в цялата страна

Студентите и гимназистите минават на онлайн обучение

Той заяви, че когато е трудно да се докаже огнище, няма как 100 000 души да бъдат оставени на улицата. Когато оставиш 100 000 души на улицата, трябва да поемеш техните заплати, отсече Алибегов.

Според него в ресторантите има излишно голяма дистанция от 1,5 м, но от бранша се стараят да не допускат компромиси с мерките. Той обаче призова и клиентите за стриктност, които по негови думи са доста недисциплинирани.

Алибегов заяви, че ако ресторантите останат да работят в сегашния вариант, се очакват фалити, защото обществото е наплашено. Относно нощните заведения той предупреди, че всичко извън 30-ия ден ще доведе до фалити почти на половината обекти.

Алибегов бе категоричен, че в настоящата ситуация няма как да има планиране на каквито и да е празници. Той заяви, че от бранша разбират, че трябва да се каже кратък срок, за да няма паника в обществото, но те знаели, че затварянето няма да е само за 14 дни.

Затварянето на дискотеките било дискриминация на младите хора

Затварянето на дискотеките било дискриминация на младите хора

Две асоциации виждат демонизиране на развлекателния бранш