Ресторантьорският и развлекателен бранш е единственият сектор, който в национален мащаб е под забрана за работа повече от 6 месеца в последната една година. Това посочват в своя позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Те посочват, че това е довело до масови фалити в бранша и натрупване на задължения.

Според тях дори и на 1 март местата за хранене и развлечение отново да заработят, това ще става с намален капацитет, ограничено работно време, допълнителни разходи за дезинфекция и несигурен интерес към посещения от потенциални клиенти.

Борисов отваря заведенията от 1 март
Обновена

Борисов отваря заведенията от 1 март

Учениците от малките населени места отиват в клас

По тази причина предлагат да се предприемат 5 мерки:

- таксите за тротоарно право за поставяне на маси пред заведенията да бъдат намалени с 50% до края на годината.

- таксите за издадените разрешения за удължено работно време през 2020 г. да бъдат удължени за периода на забраната за работа. Всички разрешения за удължено работно време, получени през 2021 г., да бъдат с 50% намаление на таксата (за общините, които изискват такива допълнителни такси).

- наемите на общински имоти, отдавани за предлагането на ресторантьорски услуги, да бъдат редуцирани с 50% до края на настоящата година.

- таксите за битови отпадъци да бъдат опростени на 100% за периода на забраната за работа.

- да се сформират регионални антикризисни икономически щабове, в които да участват представители от асоциациите на засегнатите браншове. Щабовете да заседават два пъти месечно за проследяване на промяната в положителен или отрицателен план на рестрикциите към бизнеса.

Ресторантьорите питат Борисов при колко заразени ги отварят и затварят

Ресторантьорите питат Борисов при колко заразени ги отварят и затварят

Искат критериите написани черно на бяло