Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват недоумение от решението на правителството да остави без работа най-високо ваксинираната част от населението - трудещите се в секторите, за които важи изискването за "зелен сертификат".

От БАЗ и СЗБ заявяват, че им убягва логиката в това да се задължат работещите в даден сектор да се ваксинират, а след това да имсе каже, че не е имало смисъл и бъдат затворени и оставени без препитание.

От бранша определят това като "абсолютно грешно, вредно, нелогично и дори антиваксърско".

По отношение на заявката, че "зеленият сертификат" ще отпадне при 60% ваксинирани, ресторантьорите подчертават, че в техния сектор 8 от 10 души са с ваксини, което прави 80%.

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Нови меки мерки и обещание: зеленият сертификат отпада при 60% ваксинирани

Групират картата за заетостта на болничните легла на 5

Те отбелязват, че след въвеждането на "зеления сертификат" повечето служители в сектора са се ваксинирали, което е повишило значително и средния процент за страната. Сега обаче предстои те отново да бъдат ограничени в правото си на труд за сметка на множество сфери, в които "зелен сертификат" не се изисква и респективно много малко хора се ваксинират.

Това е поредно отблъскване на българите от процеса за ваксинация, категорични са от БАЗ и СЗБ.

Те заявяват на управляващите, че с действията си удрят не само заведенията, но и множество организирани вече концерти и събития, за които са продадени билети.

Заведенията скочиха срещу готвените нови ограничения

Заведенията скочиха срещу готвените нови ограничения

Поискаха и оставката на Ангел Кунчев

"Въпреки закъснелите решения за "зелен сертификат" в Народното събрание, Министерски съвет, държавната и общинска администрация, в един момент се появи дата 24 януари, при която той да важи поне за част от тях. Това е утре. Молим за отговор - въвежда ли се такъв някъде от утре и къде точно?", питат заведенията.

Относно представените няколко здравни плана от бранша изтъкват, че не е била представена нито една работеща мярка за подпомагане на бизнеса.

Всичко, което видяхме досега, е зле преработено старо с явната цел да не можем да се възползваме от него поради непосилните условия, негодуват те.