Стартира работата на новия програмен продукт за издаването на образците, с които земеделците могат да издават еднодневни трудови договори, съобщиха от инспекцията по труда.

Продуктът е изграден по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ".

Земеделските стопани вече могат да ползват програмния продукт, който позволява образците на еднодневни трудови договори да бъдат регистрирани онлайн по всяко време, включително в извънработното за администрацията.

Земеделци плашат с блокада на магистрала „Тракия”

Земеделци плашат с блокада на магистрала „Тракия”

Заради еднодневните трудови договори

Така земеделците могат да наемат работна ръка на трудов договор за краткотрайна сезонна работа. Подготвено е и подробно ръководство за работа с програмния продукт.

Входът в системата се осъществява чрез потребителско име и парола.

Земеделските стопани, които при регистрирането си като такива в Министерството на земеделието са предоставили електронна поща за контакт, ще получат автоматично потребителско име и линк за въвеждане на парола на съответния имейл адрес.

Тези, които не са предоставили такъв и ИА ГИТ не разполага с тяхна електронна поща, могат да получат потребителско име и парола на място в дирекциите на "Инспекция по труда".

Системата директно генерира данни за наето лице, когато то вече е работило при даден работодател. Има калкулатор, който изчислява каква сума за осигуровки трябва да внесе авансово земеделският производител.

72 хиляди еднодневни трудови договори сключени през 2015-та

72 хиляди еднодневни трудови договори сключени през 2015-та

1004 земеделски производители са се възползвали

След въвеждане на ЕГН на наетото лице автоматично се генерира нетната сума, която трябва да му бъде изплатена като възнаграждение след удържане на Данък общ доход и на осигурителните вноски за негова сметка.

Искат изолиране на „тарторите”, посредници за 1-дневните трудови договори по полето

Искат изолиране на „тарторите”, посредници за 1-дневните трудови договори по полето

Същите взаимоотношения се ползвали и по време на избори

Остава възможността за образците на еднодневни трудови договори да се заверяват и в дирекциите на "Инспекция по труда".