Броят на учениците в страната през 2016 година е намалял със 17% спрямо 2002 година. Спадът спрямо 2006 година е 11%. Това сочи Мониторинга на образованието и обучението през 2017 г. в България в рамките на Партньорското консултиране "Приобщаващо образование за всички. Отключване на потенциала на лицата и създаване на устойчиви партньорства за приобщаващо и устойчиво бъдеще на България". Докладът беше представен директорът на Дирекцията "Политическа стратегия и анализ" към Генералната дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" на Европейската комисия Стефан Херманс, предаде БТА.

Според доклада на ЕК спадът на броя младежи, обхванати от образователната ни система, се дължи главно на ниската раждаемост в страната и високите нива на емиграция.

3000 отпаднали деца са върнати в училище

3000 отпаднали деца са върнати в училище

Според Томислав Дончев маргинализацията е голям проблем

Според доклада през последните 5 години, от 2012 до 2016 година, общият брой на учащите у нас намалява на всички нива, с изключение на началния етап на основното образование. Броят на лицата във висшето ни образование се е увеличавал до 2009 година, но оттогава насам е започнал да намалява.

Докладът констатира и че преподавателският състав в България е сред най-бързо застаряващите в ЕС.
Данните показват, че през 2015 година почти 50% от учителите в страната са били на възраст над 50 години, а 28% - на над 55-годишна възраст. Това е ясен знак, че през следващите години голяма част от преподавателите у нас ще се пенсионират.

Мониторингът отбелязва, че България е под средното ниво на ЕС по показателя лица на възраст между 30 и 34 години, завършили висше образование. Средното ниво за ЕС е 39.1%, а у нас - 33.8%.
Налице е и голяма неравнопоставеност между половете - 41% от жените между 30 и 34 години имат завършено образование. В тази група мъжете, завършили висше образование, са едва 27.2%.

В периода 2012 - 2016 г. броят на студентите в България е намалял с 12%. Към миналата година у нас е имало 250 000 студенти. Намалението се дължи както на демографските фактори, така и на факта, че все по-често българите предпочитат да учат в чужбина.

Около 30 000 български студенти учат в чужбина

Около 30 000 български студенти учат в чужбина

Държавата не проследявала развитието на висшистите ни в чужбина

През 2014 г. броят на българите, учещи в чужбина, е бил около 8% от всички студенти, а делът на чуждестранните студенти у нас е бил 2.5%.

По време на форума заместник министърът на просветата Деница Сачева заяви, че за първи път образованието заляга толкова много е политическия дневен ред както у нас, така и в Европа.

Образованието е първият ни приоритет

Образованието е първият ни приоритет

Да се използват позитивните нагласи към дуалното обучение, призова Красимир Вълчев