Има по-голям бюджет и повече проблеми в здравеопазването. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на bTV. 12 болници са пред фалит, притеснена е Манолова. По думите и стана ясно, че независимо, че средствата за здравеопазване са повече тази година, проблемите също са повече.

МЗ дава безлихвен заем на Ловешката болница

МЗ дава безлихвен заем на Ловешката болница

И априлските заплатите до юни да получат, обещаха от МЗ

"400 милиона лева повече са за здравеопазване, а проблемите са повече. Къде са тези допълнителни пари? Оказва се, че лимитите на болниците не са се променили, а клиничните пътеки са по-скъпи", изтъкна Мая Манолова.

Тя обясни, че към момента болниците са изработили около 150 милиона лева, които не са изплатени.

Манолова иска реформи в системата.

"Доволни са само от министерството на здравеопазването. Има 12 лечебни заведения, които са обявили започване на процедура по несъстоятелност, заради неизплатени с месеци заплати. Повечето от тях са общински. Може би допълнителните пари отиват за лекарства", предположи омбудсманът.

Манолова акцентира, че България е единствената държава в света, в която броят на медицинските сестри е по-малък от този на лекарите.

"Колко хора ще останат с тези заплати от 570 лева?", пита Мая Манолова.

Медиците от Ловеч и днес блокират пътя София-Варна

Медиците от Ловеч и днес блокират пътя София-Варна

Неделните протести на медиците в Ловеч продължават

Припомняме, вчера, 27 май, медиците от болницата в Ловеч излязоха на пореден протест. За четвърта неделя подред те блокираха движението по главния път София-Варна. 

Медиците заявиха, че в обещанията на премиера виждат поредния кредитор на болницата в Ловеч.

По-късно вчера в отговор на протеста от Министерството на здравеопазването съобщиха, че до края на идната седмица ще бъдат изплатени възнагражденията на работещите в МБАЛ Ловеч. За целта държавата ще отпусне безлихвен кредит на здравното заведение.

Припомняме, протестите на служители в болниците в Ловеч и Враца бяха чути от властта. На 16 май премиерът Бойко Борисов разпореди да се изплатят заплатите на лекарите от двете болници. Тогава Борисов заяви, че е възмутен от това, че лекари в двете областни болници са оставени без заплати от месец февруари. Премиерът поиска от здравния министър Кирил Ананиев първо да изплати заплатите на служителите и след това "... си правете реформите".

Премиерът разпореди лекарите в Ловеч и Враца да си получат заплатите

Премиерът разпореди лекарите в Ловеч и Враца да си получат заплатите

Не може, грехота е при толкова пари да има недоволни

На 21 май министър-председателя разпореди да се изработи механизъм, който да гарантира редовното изплащане на заплати на медиците и персонала в болниците във Враца и Ловеч. Премиерът нареди на Ананиев и финансовия министър Владислав Горанов да предложат такъв механизъм, въпреки наложените от кредиторите запори на лечебните заведения.

Горанов и Ананиев да измислят заплатите на медиците в Ловеч и Враца, настоя Борисов

Горанов и Ананиев да измислят заплатите на медиците в Ловеч и Враца, настоя Борисов

Министрите имат 2 дни да предложат на премиера механизъм

На 23 май Борисов отново коментира проблемите в болниците. Тогава той заяви: "Работата на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна болница и частната да печели и да е в много добро финансово състояние, а държавната да е губеща. Това не е работа нито на докторите, нито на сестрите, нито на санитарите - да се занимават с тази работа. Плащаме заплати на маса служби."

Премиерът също така увери, че служителите от болниците в Ловеч и Враца ще продължат да работят и заплатите ще се плащат и то навреме.

Въпреки всички тези обещания и нареждания на премиера, медиците продължават протестните си действия.

"Парите са обещани, към момента не са изплатени. Сдобихме се с още един кредитор", споделят недоволстващите.

Болниците в Ловеч и Враца ще работят и заплати ще се плащат навреме

Болниците в Ловеч и Враца ще работят и заплати ще се плащат навреме

Борисов иска министерство на здравеопазването да си прави реформите, не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри

Омбудсманът коментира и темата с българите, обвинени в трафик на хора в Гърция.

"Държавата е длъжна да помогне. Първият проблем е в българското законодателство, които позволява да се кара с чужд талон", обясни Манолова и допълни, че новият собственик има един месец да смени талона и да извърши пререгистрация на превозното средство.

Според нея е нужно да се налагат големи глоби за тези, които не прехвърлят автомобила в едномесечен срок. Вторият проблем е, че гръцките власти не признават български официални документи.

Заради пропуск в наредбата за регистрация на автомобили обвиняват българи за трафик в Гърция

Заради пропуск в наредбата за регистрация на автомобили обвиняват българи за трафик в Гърция

Външното министерство било безсилно по този казус

"Има български гражданин в ареста в Лом на 70 години, който е продал автомобила си преди няколко години и е подсъдим в Гърция за трафик на хора. Настоях пред външно министерство да се направи среща на най-високо ниво. Ще сезирам европейските институции, ако Гърция не вземе отношение. Едно българско семейство е заложник в гръцки хотел заради едно продадено ремарке", каза Манолова.

Тя взе отношение и по въпроса с протестиращите розопроизводители. По думите й не е редно случващото се.

"Наистина съм им извити ръцете на малките розопроизводители", категорична е Манолова. Там има толкова млади хора, които инвестират труд, средства в това. Те трябва да бъдат подкрепени, отсече омбудсманът.

Порожанов иска Закон за розата и лавандулата

Порожанов иска Закон за розата и лавандулата

Обсъждат дали да е за розата или за розата и маслата