Ситуацията налага вземане на бързи и гъвкави решения, но и трудни решения. Труден е балансът - епидемичният натиск от една страна, но от друга да живеем, работим и учим. Затова и просветният министър Красимир Вълчев продължава да настоява училищата да затварят ако не последни, то поне да не са първи.

Също така смята, че регионалният подход е по-добър. В момента реално затворени училища няма, тъй като и гимназиалната степен продължава обучението си в дистанционна среда. Това е 38% от системата. Малките класове продължават да учат в присъствена форма.

На 15 училища е разрешено до този момент да преминат изцяло онлайн - най-много са в София, но и три в Търговище, както и в Габрово, Шумен, Разград, Ново Паничерово и др. Едно от тези училища е частно. Занималните са част от учебния план и те няма да бъдат прекъсвани предварително.

Нови рекорди:  2760 нови случая на коронавирус, 162-ма души в интензивни отделения

Нови рекорди: 2760 нови случая на коронавирус, 162-ма души в интензивни отделения

В София заразените са 1075...

"Моите аргументи стават все по-малко валидни", констатира обаче Вълчев. Най-лесно е да затворим училищата и да жертваме образованието, тъй като от това няма днешна видима икономическа загуба. Това е риск обаче за дългосрочна икономическа загуба, коментира той.

Заразеният брой учители е среден - колкото и в други професионални области, заразеният брой ученици е под средния, което обаче означава, че се боледува безсимптомно и се разпространява заразата. Най-много карантинирани ученици има в София. Четирима учители са изгубили битката с вируса за месец.

Спазването на правилата и с контрол ще постигнем повече, отколкото с повече мерки, убеден е Вълчев. Трябва да бъдем отговорни и да помогнем на лекарите да се справят със ситуацията.

Проф. Кантарджиев: Носете си маската и си набавете добри емоции

Проф. Кантарджиев: Носете си маската и си набавете добри емоции

Никой не се е задушил от носене на маска

Просветният министър Красимир Вълчев отново изтъкна, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да се фаворитизира електронното обучение. Няма лесни решения, каза той и подчерта, че ситуацията налага по-големите ученици трябва да минат на дистанционно обучение, тъй като при тях има най-голямо смесване на потоци.

Утре предстои и среща с представители на частните школи, които не са под регулацията на Министерство на образованието. Те трябва да следват общите мерки, заяви Красимир Вълчев.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%