Три процента от тийнейджърите напускат училище, защото започват работа. Данните, оповестени от Синдиката на българските учители, са на националната статистика, съобщи БНР.

Явна е експлоатацията на учениците, коментира председателят на синдиката Янка Такева. Като се разходите по морето, ще видите колко млади хора, ученици на 16-17 години, работят нощен труд в дискотеките, в ресторантите. Всичко това не е съобразено със здравните хигиенни навици за младия организъм, предупреди Такева.

Кампанията на КНСБ "Моето първо работно място" започва от средата на ноември. В 9 теми за часа на класа учениците ще научат повече за трудовите, социалните и осигурителните си права. На среща със зрелостници президентът на КНСБ Пламен Димитров е срещнал незнание.

Когато питах колко души са работили, вдигнаха двайсетина ръчички и след това, като им казах: колко трудови договори, останаха две ръчички. Установих, че масово не се знае, че изпитателният срок, на който се наемат младите работници, е заплатен., каза Димитров.

В обучението са включени повече от 650 училища в страната и над 67 000 ученици в 12-ти клас.