„Пътувайте в чужбина, учете и се върнете!".

Този съвет отправи посланикът на Италия Стефано Бенацо, който изнесе лекция пред студенти в ректората на СУ „Св. Климент Охридски".

Пред тях той разказа, че баща му също е бил дипломат, но този факт не е повлиял върху решението с какво да се занимава Стефано.

Бенацо е завършил университет едва на 21 години и тъй като не се чувствал достатъчно зрял, за да постави началото на своята кариера - предпочитал да трупа опит като журналист.

Той каза още, че не е посещавал България преди да бъде назначен като посланик, но имал задълбочени познания върху проблемите на Балканите, а също така и не малък опит със страни от бившия Съветски съюз.

Бенацо изтъкна, че е прочел 35 книги, за да се запознае с актуалната обстановка в страната.

За опита в събирането на информация сподели, че в изучаването на историята на България, е установил, че не знае почти нищо за Османската империя, след което започнал да чете за нея. Впоследствие разбрал, че не знае почти нищо и за Византия - следователно се запознал отблизо и с византийската история.

Пред студентите посланикът посочи, че за него България не е влязла в Европа на 1 януари 2007. България винаги е принадлежала на Европа - това е страната, която 13-14 века е запазила своето име, заяви Бенацо.

Той припомни, че онова което малко хора знаят е, че преди войната държавите от Източна Европа са били много по-развити и италианските граждани са идвали да работят в България, а днес колелото на историята се завърта.

Бенацо разказа и за интересите, които е имал извън кариерата си на дипломат и как те са му помогнали в професията. Така например една негова непрофесионална среща със скулптора Георги Чапкънов се е превърнала в проект за статуя на Гарибалди, който ще бъде осъществен това лято.

За връзките между Италия и България Стефано Бенацо посочи, че и двете държави имат проблеми с мафията и корупцията и могат да работят заедно за преодоляването им.

Студентите проявиха интерес за италианските инвестиции в България и това как се влияят те от финансовата криза.