Не по-малко от 5 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на всяка държава-членка на Европейския съюз да отива за образование. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на форум „Подкрепете образованието", цитирана от Дарик.

Форумът е организиран от КНСБ и Синдиката на българските учители и по време на него е представена първата инициатива „Инвестирайте в образованието". Тя представлява подписка, която трябва да бъде събрана от всички страни-членки на ЕС във връзка с отпускането на повече средства за образование.

Ако подписката бъде приета от Европейския парламент, ще се даде възможност да се извади от дефицита на публичните разходи на всяка страна частта от бюджета за образование, обясни Такева.

У нас в подписката участват Конфедерацията на независимите синдикати и Синдикатът на българските учители. Тя ще приключи на 6 август, а към момента са събрани над 25 000 подписа от цялата страна, уточнява БНР.

По думите на председателя на Синдиката на българските учители, средствата ще дойдат от преразпределяне на бюджетите от европейските рамки за подпомагане, от Европейската централна банка и от специално разработени заеми.

Целта на инициативата „Инвестирай в образованието" е да задължи страните-членки на ЕС да финансират образованието с не по-малко от средния процент за Европа - 5% от БВП.

Ако подписката успее и Европейският парламент гласува промените, това ще помогне при подготовката на проектобюджет 2015 г. да се защитават 18 % увеличение на единните разходни стандарти, 15 % увеличение на работните заплати и 150 млн. лева допълнително за 10-те национални програми, обясни Янка Такева. По думите й, всичко това прави около 450 млн. лева, които трябва да бъдат отпуснати в повече с бюджета за следващата година.