За поредна година за българските училища липсват преподаватели. Най-търсените преподаватели са за предметите математика и информационни технологии, чужди езици, химия, физика. Липсват също така ресурсни учители, логопеди и педагогически светници.

Само в София се търсят около 600 преподаватели. Във Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора дефицитът на кадри също е голям.
Дори частни школа имат проблем с намирането на кадри.

По време на среща с журналисти зам.-министър Таня Михайлова заяви, че данните са динамични и в МОН нямат картина за цялата страна. Договори непрекъснато се сключват.

Всяка година преди началото на учебната година има търсене и недостиг на учители, като в последните години средно годишно над 5000 учители се пенсионират, каза министър Вълчев. По думите му през тази година между 4500 и 5000 учители се очаква да се пенсионират, но още не се знае колко от тях ще останат на работа или придобивайки право на пенсия, ще подновят правоотношенията си в училищата.

Като цяло в МОН имат готовност за началото на учебната година, което ще е на 17 септември. В Министерството признават за проблема с големия брой на учителите, които се пенсионират. Сметките показват дори, че най-голям брой учителите ще се пенсионарт след около 10 години и тогава ще настъпи истинска криза, ако те не бъдат заместени от млади преподаватели.
Затова са и мерките за увеличаване на заплатите, за увеличаване на мотивацията на повече млади хора да се включат в системата, увери от своя страна министър Карсимир Вълчев.

До края на годината се очаква да бъде готов и да заработи регистърът за търсенето и предлагането на педагогически кадри в страната. Идеята е той да се попълни с данни за наличните кадри по области и общини, така че да може да се осъществява бързо връзка и да се пренасочват специалистите.

По думите му в тази информационна система всеки, който завършва, ще може да види в кои общини и в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти, както и чрез данните МОН ще може да прави сериозни анализи за недостига на учители. В информационната система, която трябва да бъде готова до края на годината, ще се регистрират завършващите с педагогическа правоспособност във висшите училища, както и специалистите, които са с такава правоспособност на пазара на труда или желаят да се включат в педагогическа професия. Те ще заявяват в кои общини и по кои учебни предмети могат и искат да преподават. В системата ще има информация и за всички педагогически специалисти, които навлизат в пенсионна възраст и така ще може да се прогнозира търсенето на учители, обясни министър Вълчев.

На този етап обаче не е ясно как да бъдат задължени всички завършващи педагогическа специалност и профил да подават данните си сами и индивидуално в регистъра.

В около 600 училища и детски градини текат и в момента ремонти, повечето от тях ще бъдат готови до първия училищен звънец. Ще има училища и детски градини, където ремонтните дейности са по-мащабни и там реновирането ще продължи и по време на учебната година. Има готовност за преместване на учебния процес, уверяват от МОН.