68 училища в страната са подобрили достъпа и сигурността си с пари по програма "Достъпно и сигурно училище", съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Преди началото на учебната година училищните ръководства са изградили видеонаблюдение, системи за контрол на достъпа и сигнално-известителни системи.

Училищата са били избрани от комисия, назначена със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Експертите са имали задача да обобщят всички проектни предложения и да ги класират.

От одобрените проекти 52 са на училища към Министерството на образованието и науката, 13 - към Министерството на земеделието, 2 - към Министерството на културата и 1 - към Министерството на спорта.

Във втория модул "Сигурност" на Националната програма са разписани четири дейности, като общият бюджет е близо 1,5 млн. лв.

Най-голям интерес е имало за първата дейност - "Цялостно проектиране и изграждане на системата за контрол на достъпа, сигнално-известителна система и система, осигуряваща наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализиран център", уверяват от МОН.

39 са одобрените проекти, като изискването е всеки от тях да не надвишава 30 000 лв. По втората дейност - "Проектиране и изграждане на система за контрол на достъпа", средства са получили 19 училища, като всеки от проектите е бил до 14 000 лв.

Останалите 13 училища са получили пари по III и IV дейност за изграждане на сигнално-известителни системи и на системи за наблюдение и запис чрез изнесено видеонаблюдение в специализирани центрове. По двете дейности проектите са били съответно до 3500 лв. и до 12 500 лв.