Редица предложения отправиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България към образователното министерство. Това се казва в тяхно писмо до министър Красимир Велчев, подписано от Васил Велев. 

В него се казва, че във връзка с проведените ежемесечни срещи между ръководството на МОН и ръководителите на представителните организации на работодателите на национално равнище относно засилване връзката между работодателите, структурите на МОН и професионалните гимназии при определяне на държавния план-прием, АИКБ предприема редица стъпки.

В тази връзка са били отбелязани някои пропуски в нормативната уредба, която не регулира по безспорен начин реда за съгласуване на държавния план-прием с работодателите и техните представителни организации. Ръководството на АИКБ обсъди проблемите, които възникват по места, със своите представители в посочените съвети и различните видове практики, които се прилагат по места и подготви предложения за промяна в Наредба №10/2016 на министъра на образованието и науката. 

Сред предложенията е създаване на нов чл. 51а и допълнение в чл.52 от наредбата. 

Началникът на регионалното управление на образованието изпраща до 1 декември на текущата година писмо до представителните организации на работодателите на национално равнище е покана за посочване на техните представители на местно пиво с цел координация па подготовката на държавния план-прием. Списък с определените представители по ал. 1 се изпраща до професионалните гимназии, които следва да изготвят предложенията за план-приема за съответното училище.

Изготвянето и утвърждаването на държавния план-прием по чл. 142, ал. 3, т. 1 и 5 ЗПУО включва следното: до 15 януари на текущата учебна година директорите на училищата представят на началника на регионалното управление на образованието мотивирани предложения относно броя на паралелките, броя на учениците и профилите и специалностите от професии по форми на обучение. Предложенията се изготвят въз основа на такива поискани/получени и съгласувани с представителите на представителните организации на работодателите на национално равнище до 10 януари на същата година.

За паралелките с професионална подготовка становища относно необходимостта от кадри за дадена специалност от професия представят и представителните организации на работодателите на национално равнище. До 1 февруари началникът на регионалното управление на образованието изготвя обобщено предложение за цялата област за броя на паралелките, броя на учениците в тях и вида на профилите и специалностите от професии по форми на обучение след съгласуване на предложенията на директорите със съответните общини и анализа на спецификата на областта.

Съгласуването и анализът се извършват в срок до 25 януари на същата година; (доп. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) началникът на регионалното управление на образованието в срок до 15 февруари предоставя за съгласуване обобщеното предложение за държавен план-прием на комисията по заетостта към областния съвет за регионално развитие, като съгласуването се извършва до 20 февруари на същата година и на това основание се изготвя обобщено предложение за държавния план-прием в съответната област.

До 1 март началникът на регионалното управление на образованието представя на министъра на образованието и науката обобщеното предложение за държавния план-прием; министърът на образованието изпраща проекта на държавен план-прием до представителните организации на работодателите па национално равнище за становище до 15 март.

Държавният план-прием се утвърждава до 31 март по области със заповед на: министъра на образованието и науката - за неспециализираните училища с национално значение, които осъществяват профилирано и професионално образование и обучение; началника на регионалното управление на образованието - за общинските профилирани и професионални гимназии, за държавните професионални гимназии, за паралелките с профилирана подготовка в средните училища и професионалните гимназии и за паралелките с професионална подготовка в обединените училища, в средните училища и в профилираните гимназии и за V клас в гимназиите но чл. 38, ал. 3, както и за професионалните паралелки, в които обучението ще се провежда в центровете за специална образователна подкрепа; министъра на младежта и спорта - за спортните училищата; министъра на културата - за училищата по изкуствата и за училищата по културата.

До 10 април на интернет страницата на регионалното управление на образованието сс публикува утвърденият план-прием за всички училища в областта. Утвърденият план-прием се обявява в училището и на интернет страницата му. До 30 април на интернет страницата па министерство иа образованието и науката се публикува одобреният държавен план-прием за всички училища на територия та на страната.

От Асоциацията се надяват предложенията им да бъдат взети под внимание и обсъдени в най-кратки срокове.