Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК) на БАН с тайно гласуване избра акад. Стефан Додунеков за председателят на БАН.

Съгласно Закона от средите на САЧК се избира председателят на БАН.
На заседанието си днес САЧК изсуша тримата кандидати за поста - акад. Александър Петров, чл.-кор. Андон Косев и акад. Стефан Додунеков и обсъди подробно техните програми.

В дискусията взеха участие голям брой академици и член-кореспонденти, които със своите въпроси доуточниха вижданията и идеите на кандидатите за бъдещото управление на БАН.

В края на заседанието беше проведено тайно гласуване, с цел САЧК да изрази своето становище пред Общото събрание на БАН, чието ръководство беше поканено в залата.

От общо гласували 69 членове на САЧК, 38 подкрепиха кандидатурата на акад. Стефан Додунеков, 20 - на акад. Александър Петров и 3-ма на чл.-кор. Андон Косев.

Решено беше тези резултати, като мнение на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН, да бъдат представени пред Общото събрание на БАН, на 11.06.2012 г., когато ще бъде проведен изборът за нов председател на Академията.